LO-styrelsen oenig om löneutjämning

LO:s styrelse har lagt fast sina krav inför avtalsrörelsen. Man kommer att begära minst 3,9 procent i löneökningar och särskilda satsningar på att höja de lägsta lönerna. Men på frågan om hur löneskillnaden mellan män och kvinnor ska jämnas ut kunde styrelsen inte enas.

IF Metalls ordförande Stefan Löfven reserverade sig mot förslaget om särskilda jämställdhetspotter.

– Jag reserverar mig därför att våra lågavlönade kvinnor, framför allt på tvätteriavtalet, kommer för dåligt ut. Det går inte att begära att de senare i vår ska gå ut i sympatiåtgärder med andra som tjänar bättre, fast de skulle ha fått sämre löneutrymme. Det är konkret vad det här förslaget innebär, säger han.

Hur skulle en sådan lösning kunna se ut?

– Bland annat genom en satsning på lägsta-löner för tvätteriavtalet och för andra så är lägsta-lönesatsningen en rejäl kvinnosatsning.

– Det är även så i teknikavtalet, vårt största avtalsområde, en klar överrepresentation på lägsta-löner av kvinnor. Vi vet att om vi kan göra en rejäl satsning där så är det en satsning på våra kvinnor, säger Stefan Löfven.

Löneskillnaden mellan kön en stötesten
Kraven på minst 3,9 procent i löneökningar och för lågavlönade minst 825 kronor per månad är krav som LO:s styrelse är eniga om. Frågan om hur löneskillnaden mellan män och kvinnor löner ska jämnas ut är den stora stötestenen.

LO:s lösning är en jämställdhetspott på minst 200 kronor i månaden för kvinnor med en lön under 20 000 kronor och det kan inte IF Metall ställa upp på.

Stefan Löfven menar att det skulle vara svårt för de allra lägst avlönade kvinnorna att vara solidariska med dem som tjänar mera men som också skulle få en rejäl höjning av sina löner. Man vill alltså istället ha en ökning av samtliga lågavlönades löner och en allmän löneöversyn.

”Hade hellre sett att vi var eniga”
Inför avtalsrörelsen har de 15 LO-förbunden gjort en poäng av att det är viktigt att alla förbund står enade bakom kraven. Men frågan är om den samordningen nu hotas när IF Metall reserverar sig mot förslagen.

– Det är klart att jag hellre hade sett att vi hade varit eniga. Det är naturligtvis alltid bättre att vara eniga, det är enkel logik. Men jag måste också gå till mina egna och se dem i ögonen och säga att det här är ett bra förslag. Det här var inte ett bra förslag för våra lägst avlönade kvinnor och vi vill göra mer för dem och det är de som har valt mig som förbundsordförande.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".