Franska regeringen lockar med tv-sända möten

I Frankrike pågår en intensiv debatt för att få medborgarna mer delaktiga i politikernas arbete. På måndagen hölls därför något så ovanligt som ett regeringssammanträde i direktsändning inför tv-kameror.

Idén kom från premiärministern själv, Dominique de Villepin, som förklarade varför han insisterat på detta.

– Transparens – modeordet transparens – en chans att få insyn i tekniska frågor, angav premiärminister de Villepin som ett skäl till att låta tv-kamerorna leta sig in bland ministrarna och avlyssna deras samtal om EU.

– Detta är också en chans att förklara hur våra partners i Europa tänker, sade Villepin. 

Såg ut som skolpojkar
Ministrarna satt stela som små skolbarn på examensdagen. Blickarna for nervöst fram och tillbaka. Var det ett verkligt sammanträde eller en iscensatt dokusåpa?

Alla var i alla fall inte helt bekväma med situationen, men premiärminister de Villepin vill liksom många andra bli Frankrikes nästa president. Och pretendenterna tävlar i idéer för att modernisera Frankrike.

Socialistkvinnan Ségolène Royal har föreslagit folkjurys för att bedöma politikernas insatser, vilket fått en partikamrat att gå i taket och tala om Maos folkdomstolar under kulturrevolutionen.

Inrikesminister Sarkozy har efterlyst ändringar i författningen.

Ingen ny direktsändning aviserad
Någon ny direktsändning är inte aviserad, kanske var det mest ett test i dag.

Vad avhandlades då? Ja, inga statshemligheter, men ministrarna kritiserade EU-ordförandelandet Finlands förslag i vissa frågor och talade energi.

Först efter direktsändningen sade industriminister Francois Loos att det stora elavbrottet i Tyskland i helgen kan ha haft ett samband med vindkraften.

– Jag antar att vindkraft är svår att hantera, sa ministern i landet, som domineras av kärnkraft.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista