Sd tungan på vågen i flera kommuner

Sverigedemokraterna blir vågmästare i minst tolv kommuner. I Karlskrona har partiet åtta platser i fullmäktige, och det borgerliga minoritetsstyret under moderate Karl Gösta Svenssons ledning kommer nu i många frågor bli beroende av Sverigedemokraternas stöd.

– Tidigare har ju Sverigedemokraterna mycket ofta röstat på alliansens förslag. Man kan ju aldrig förvänta sig något sådant, men man kan ju se vad de har gjort tidigare och med den utgångspunkten tänker vi styra Karlskrona. I stora investeringsfrågor förutsätter jag att vi även blir överens med socialdemokraterna över blockgränserna, säger Karl Gösta Svensson.

Men känns det inte konstigt att räkna med Sverigedemokraternas stöd?

– Vi räknar inte med deras stöd. Vi har bara konstaterat att det är så.

Något samarbete med Sverigedemokraterna vill inte Karl Gösta Svensson tala om, men en förutsättning för att få igenom den nya minoritetsregimens politik kommer troligen att vara att man också får partiets stöd i många frågor.

Vågmästarroll i minst tolv kommuner
Enligt en genomgång som Dagens Nyheter gjort är det nu klart att Sverigedemokraterna på liknande sätt får en vågmästarroll i minst tolv kommuner. Det ger partiledaren Jimmie Åkesson förhoppningar.

– I de allra flesta frågor kommer de andra partierna vara överens över blocken, och då spelar ju inte vår vågmästarroll någon roll. Men i vissa ideologiskt laddade frågor kommer vi att blir tungan på vågen, och det kommer att bli en intressant situation, säger han

Sverigedemokraterna menar att vågmästarrollen nu gör att andra partier blir tvungna att ta dem på allvar och även börja tala med dem, även om Jimmie Åkesson medger att det troligen blir svårt att få igenom de mest kontroversiella frågorna som till exempel invandringspolitiken.

Tror att partiet kan påverka
Ulla Ekström von Essen som är idéhistoriker vid Södertörns högskola har tidigare specialstuderat Sverigedemokraterna. Hon tror att partiet kommer att påverka den lokala politiken på flera håll, oavsett vad andra partier säger.

– Det kommer att innebära ett osäkerhetsmoment, att man inte riktigt vet hur de kommer att rösta. Sedan får man se om det kommer att ske förhandlingar före. Det beror på hur det här minoritetsstyrande blocket kommer att agera, säger hon.

Hur tror du att Sverigedemokraterna kan utnyttja den här situationen?

– Det beror på enskilda representanter och hur pass drivna de är på att kunna utnyttja en sådan här situation. Det krävs ju att man vet hur det fungerar om man ska kunna manipulera i en sådan här situation.  

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".