Beatrice Ask.

Ask säger nej till möte med Sd

Sverigedemokraterna får inte träffa regeringen för att tala om våld mot politiker. Efter en attack mot ett Sverigedemokratmöte förra månaden skrev partiet till Justitiedepartementet för att få till stånd ett möte i frågan. Men justitieminister Beatrice Ask säger nej till detta.

Medborgarhuset i Eslöv den femtonde oktober. Ett 30-tal maskerade personer från gruppen Antifascistisk Aktion, AFA, krossar fönsterrutor och förstör två bilar i syfte att sabotera Sverigedemokraternas utbildningsträff för ett hundratal nyvalda kommunfullmäktigeledamöter i Skåne.

Skickade brev till justitiedepartementet
Några dagar efter händelserna i Eslöv skickade Sverigedemokraterna ett brev till justitiedepartementet med önskemål om att få träffa demokratiminister Nyamko Sabuni för att diskutera ”vänsterextrema gruppers våldsutövning mot folkvalda politiker” och föra fram förslag på vad Sverigedemokraterna vill göra åt det.

Ett möte med regeringen och bilder på ledande Sverigedemokrater som skakar hand med en minister skulle förstås sitta fint på partiets hemsida och på justitiedepartementet bollades den känsliga frågan vidare till departementschefen, justitieminister Beatrice Ask.

Och nu har justitieministern bestämt sig. Det blir inget möte. I sitt svar till Sverigedemokraterna skriver hon att regeringen ”aldrig kan tolerera brottslighet som utmanar grunderna för vår demokrati”, men att hennes arbetsschema inte gör det möjligt att ta emot besök av alla dem som vill träffa henne.

Folkpartiet tog initiativ till debatt
När centerpartiets lokaler tidigare i år utsattes för skadegörelse av politiska motståndare, tog folkpartiet initiativ till en särskild debatt i riksdagen där företrädare för alla partier markerade avsky mot politiskt våld.

Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder säger att han tycker att det visar på en dubbelmoral när våld bara mot vissa partier ges stor uppmärksamhet.

Justitieminister Beatrice Ask har inte gått att nå för en kommentar.

Pontus Mattsson
pontus.mattson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista