Åklagare misstänks ha hotat vittne

Kammaråklagare Karin Bergstrand har anmälts till justitiekanslern för övergrepp i rättssak av advokaten Abdel Hay Alami. Alami anser att åklagare Bergstrand under en paus i ett förhör hotat ett vittne i syfte att få vittnet att ändra sin version till åklagarens fördel.

– Det här är jätteallvarligt. Det här stämmer inte överens med den rättssäkerhet som ska gälla i Sverige, säger Abdel Hay Alami.

Vid en rättegång i Svea hovrätt tidigare i år stod en 33-årig man åtalad för grov narkotikasmuggling. Ett av åklagarens vittnen hade i tingsrätten berättat att han sålt en bil till 33-åringen. Den uppgiften var viktig för åtalet eftersom den kunde knyta 33-åringen till narkotikaleveransen.

Vittnet ändrade sig
Men i förhöret i hovrätten hade vittnet ändrat sig. Såväl domare som åklagare upplyste honom att han var under ed men han höll fast vid den nya versionen. Det han berättade i hovrätten var sanningen, sa han. Då tog åklagaren till en ovanlig åtgärd.

– Åklagaren begärde en paus, och efter pausen sa hon att hon under pausen informerat vittnet om att han hade möjlighet att ändra de uppgifter han lämnat tills förhöret var avslutat och att hon hade informerat honom om att om han vidhöll de uppgifter som han hittills hade lämnat, skulle det inledas en förundersökning om mened mot honom, berättar hovrättsrådet Mona Wildig.

Vad hände efter pausen?

– Då ändrade han sina uppgifter, det gjorde han.

33-åringens försvarare, Abdel Hay Alami, fick inte vara med i pausen då åklagaren talade med vittnet, och han reagerar mycket starkt på det han uppfattar som att åklagaren har hotat vittnet till att ändra sin version.

– Man kan inte under pågående process hota ett vittne att säga någonting annat, påverka ett vittne så som åklagaren i det här fallet har gjort. Vi advokater får inte hota vittnen överhuvud taget, vare sig före, under eller efter en rättegång. Jag förstår inte varför en åklagare skulle kunna få göra så, säger Abdel Hay Alami.

Dömdes till fängelse
Hovrättsrådet Mona Wildig tycker i efterhand att åklagaren visserligen har rätt att begära paus, men anser att försvararen borde ha fått vara med.

– Det som hände utanför salen händer utanför salen, det är ingenting som hovrätten disponerar över. Men jag tycker nog personligen att det hade varit lämpligt att försvararen hade varit med, säger Mona Wildig.

33-åringen fälldes av domstolen och dömdes till ett sexårigt fängelsestraff, trots vittnets olika utsagor.

Advokat Abdel Hay Alami har anmält åklagaren till justitiekanslern, JK, för övergrepp i rättssak alternativt tjänstefel och JK har inlett ett tillsynsärende.

Åklagare Karin Bergstrand vill inte uttala sig i frågan, utan avvaktar JK:s utredning.

Inga regler
Vad en åklagare får och inte får göra i en rättegång är i princip oreglerat. Att åklagare försöker påverka ett vittne på det här sättet är högst ovanligt, ingen som Ekot talat med känner till ett liknande fall i modern tid.

Senast justitieombudsmannen yttrade sig om ett snarlikt fall var 1961, då en åklagare under pågående vittnesförhör inledde en förundersökning om mened mot ett vittne, något som justitieombudsmannen då fann vara olämpligt.

Abdel Hay Alami är rädd för att fler åklagare nu ska börja hota vittnen om inte Justitiekanslern agerar för att stämma i bäcken.

– Om man ska börja hota vittnen, då kan man aldrig veta vari sanningen består, säger han.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista