Oklart vem som ska sälja ut statliga bolag

Regeringens utförsäljning av statliga bolag är planerad att dra igång nästa år. Men frågan är vem som ska sköta den nya privatiseringen, näringsminister Maud Olofsson eller finansmarknadsminister Mats Odell. Budskapen från de båda ministrarna tyder på ett oklart läge.

Finansmarknadsminister Mats Odell har i flera intervjuer uttalat sig i egenskap av den nya privatiseringsministern, det vill säga den ansvarige för utförsäljning av statliga bolag.

Det finns ingen tidtabell och ingen prioriteringslista men däremot en summa. Statliga bolag för 50 miljarder kronor om året ska privatiseras. Bland de företag som har nämnts som förstahandskandidater är Telia Sonera, SBAB, Wasakronan och statens andel i storbanken Nordea.

Ny försäljningsenhet
Men innan försäljningen drar igång ska finansdepartementet bygga upp en försäljningsenhet med externa rekryteringar, enligt Odell.

Det betyder att verksamheten att förvalta och sälja statliga bolag utökas inom regeringskansliet.

På näringsdepartementet finns det nämligen redan folk som sköter de statliga innehaven och har så gjort i flera år och dessutom ansvarat för de utförsäljningar som hittills skett, senast Telia.

Kom in i slutskedet
I det fallet kom finansdepartementets folk in först i slutskedet när priset på Teliaaktien skulle sättas.

I samtal med Ekot har Mats Odell sagt att den nya försäljningsmodellen där finansdepartementet får huvudansvaret bestämdes under regeringsförhandlingarna mellan partiledarna.

Varför har man flyttat försäljningen av statliga bolag till finansdepartementet?

– Vi diskuterar just nu hur organisationen ska vara och det är alldeles självklart att både näringsdepartementet och finansdepartementet kommer att vara inbladade i försäljningsorganisationen. Sedan kommer vi att återkomma med detaljerna om det, säger näringsminister Maud Olofsson.

Så det är inte klart att det är finansdepartementet som ska sälja ut bolagen?

– Det är inte klart hur organisationen kommer att se ut. När den är klar kommer vi att återkomma.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Micael Kallin
micael.kallin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".