Forskare vill skapa embryo av ko och människa

Brittiska forskare har sökt tillstånd att blanda ägg från kor med DNA från mänskliga celler för att skapa människoliknande embryon för forskningsändamål.

Stamceller från embryona ska användas för forskning om sjukdomarna Parkinson och Alzheimers.

Anledningen till att forskarna vill använda djurägg är bristen på mänskliga ägg.

Kritiker anser att forskningen är både oetisk och potentiellt farlig och säger till BBC att ”forskningsprojektet underminerar hela definitionen av vad som skiljer människa från djur”.

Outi Hovatta är professor i obstetrik och gynekologi och forskar om assisterad befruktning vid Karolinska institutet. 

– Jag förstår dessa forskargrupper, därför att de inte har tillräckligt med donerade ägg för forskning. Att det är en slags blandning av ko och människa är det i ett visst avseende att det finns 21 kromosomer cytoplasmat i det här koägget som de försöker överföra encellkärnor från ett mänskligt ägg till. Men det är inte någon direkt korsning eller blandning. Så farligt är det inte, säger hon.

Men ser du några etiska problem med det här?

– Inte direkt etiska problem, eftersom avsikten bara är att göra celler.

Men får man göra så här?

– Det är naturligtvis en tolkningsfråga. Om dessa små delar av koägget anses vara en kombination av mänskliga och kofaktorer. Vi har inte samma problem här i Stockholm därför att vi kan få omogna ägg utan att stimulera kvinnan som kommer ut i samband med ägguttagning vid provrörsbefruktning.

Så du behöver inte forska på det här sättet i Sverige. Men skulle det vara tillåtet?

– Jag vet inte, ingen har provat det, säger Outi Hovatta.

Natalie Besér, P1-morgon
natalie.beser@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".