Christer Fuglesang.

Datorfel kan hindra Fuglesangs rymdfärd

Efter många års väntan är det nu bara en månad kvar till Christer Fuglesang ska kliva ombord på rymdfärjan Discovery. Natten mot tisdag svarade han på de sista frågorna innan uppskjutningen vid en satellitsänd presskonferens från USA.

Ett datorfel hotar att försena uppskjutningen, men Christer Fuglesang är positiv ändå.

– Det beror ju på hur mycket det skjuts upp. Om vi inte kommer iväg i december på grund av något halvstort tekniskt problem som gör att vi måste flyga i januari tror jag ingen av oss blir särskilt bekymrad över alls.

– Det man blir mest besviken över då är att vi alla har så många vänner och släktingar som kommer över nu till början av december för att se starten och det är väl inte så stor chans att så många kan vara kvar eller komma igen till januari, säger Christer Fuglesang.

Förberett sig i 14 år
Det var en till synes lugn Christer Fuglesang som svarade på frågor om känslor, toalettbesök och mycket annat via satellit från Johnson space center i Houston i Texas. Om precis en månad är det tänkt att hans 14 långa år av förberedelser och väntan ska vara över så att han kan bli den förste svensken i rymden.

Den 7 december är det preliminära uppskjutningsdatumet för rymdfärjan Discovery, och målet för de sju i besättningen är den internationella rymdstationen ISS, ungefär 40 mil ovanför jordens yta, där de bland annat ska montera fast nya byggelement och koppla om delar av elsystemet.

Christer Fuglesang vet sedan länge vilka arbetsuppgifter han ska utföra väl uppe i rymden. Under de elva dygnen ska han bland annat göra två rymdpromenader vid arbeten på utsidan av rymdstationen. Men han säger också att han hoppas få tid till annat, som att filma och höra av sig till sin familj.

– Det kanske finns en chans att prata med folk, det finns en telefon däruppe man kan ringa, det finns möjlighet att skriva e-mail. Jag skulle gärna vilja skriva och berätta hur det är men det vet jag inte om jag hinner med, säger han.

Datorfel hotar färden
Christer Fuglesang har ingått i den Europeiska astronautkåren sedan 1992 och varit nära att få åka ut i rymden flera gånger.

Men med bara en månad till Discoverys uppskjutning ser det ut som att avresan kan komma att skjutas framåt i tiden ytterligare, eller möjligen tidigareläggas, på grund av ett till synes enkelt fel i datorerna ombord på rymdfärjan som gör att de inte klarar att räkna dagarna korrekt över årsskiftet.

Men Christer Fuglesang ser fram emot avfärden.

– Det kommer nog att kännas lite euforiskt att uppleva tyngdlösheten och veta att nu är jag uppe i rymden. Sedan snart därefter få chansen att titta ut genom fönstret och se jorden glida förbi under en, säger han.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista