Ortega tillbaka som president i Nicaragua

Den 60-årige Daniel Ortega är, efter 17 år, tillbaka som president i Nicaragua. Men vem är han, denne man som nu lyckades i sitt fjärde försök att komma tillbaka till makten? Åsikterna går isär.

John Lennons gamla ”Give peace a chance” har varit Daniel Ortegas kampanjlåt och det säger egentligen allt om hur han nu vill uppfattas, som en fredens och försoningens apostel.

Och många av hans anhängare ser honom också så.

– Han är en helt annan människa idag, säger Berta Mena där hon står och viftar med den röd-svarta sandinistfanan vid en rondell i Managuas centrum.

– Han har erkänt sina misstag, precis som vi alla har gjort, och vad som börjar nu är något helt nytt.

Men vad?

– Han kommer att lyfta oss ut ur fattigdomen, svarar Berta, med närmast religiös förtröstan.

Närmast religiösa anhängare
Det finns något religiöst i relationen mellan Daniel Ortega och hans anhängare. Jublet vill aldrig ta slut när han dyker upp i någon av sina tre nya Mercedesjeepar.

Folk vill ta på honom, ropar till honom, men själv säger han just ingenting. Står bara med armarna uppåtsträckta, med ett lite stelt leende på läpparna.

Det är svårt att se var hans karisma finns. Och när han talar, så är han otydlig, entonig och repetitiv - tråkig helt enkelt.

Ulv i fårakläder
Men medan Ortegas anhängare dyrkar honom, så betraktar andra honom som en ulv i fårakläder.

Hans hårdaste kritiker finns bland hans tidigare kamrater - sandinister som i besvikelse hoppat av partiet.

– Daniel Ortega har bildat en maffialiknande grupp omkring sig, hävdar Maria Lopez Vigil.

Makt och ekonomiska intressen håller ihop dom. Och, säger hon, det stöd han har, det baseras på en kultur av tjänster och gentjänster. Det ideologiska har försvunnit och ersatts av klientrelationer.

Maria Lopez Vigil går så långt som att jämföra dagens sandinistiska ledare med den gamle diktatorn Somoza. Han stod, menar hon, för nästan exakt samma politiska kultur.

Vaga men storvulna löften
Det är inte lätt att veta vad Daniel Ortega står för idag. Han har inte deltagit i några debatter och inte gett några intervjuer och hans tal har mest varit en lista av vaga men storvulna löften.

Men något har ändå ändrats. Berta Mena säger att om vi inte är på vår vakt, så kan det här projektet också misslyckas, precis som revolutionen. Vi får inte låta oss luras - igen.

Daniel Ortegas anhängare dyrkar honom visserligen. Men dom har också blivit kritiska.

Och om Ortega inte uppfyller sina löften, så kommer han att få en svår tid.

Lars Palmgren, Managua
lars.palmgren@sr.se