Stridsvagnar på väg mot Israel.

Israel lämnar Beit Hanoun i Gaza

Israeliska styrkor har lämnat staden Beit Hanoun i norra Gaza efter en sex dagar lång militäroffensiv, som syftat till att få stopp på raketbeskjutningarna från Gaza mot Israel. En israelisk soldat och över 60 palestinier har dödats under operationen, bland dem en fyraårig pojke, en 12-åring, och tre tonåringar.

Ögonvittnen i Beit Hanoun berättar för nyhetsbyråerna hur invånarna gav sig ut i lervällingen i gryningen för att inspektera det som under sex dagar varit en krigszon.

Söndertrasade telefon- och elledningar, brustna avloppsrör, träd som ryckts upp med rötterna och ruiner efter hus som jämnats med marken.

Muren till stadens begravningsplats hade raserats av stridsvagnar, flera gravstenar låg omkullvälta. Vissa invånare började reparera gravstenarna, andra grävde nya gravar för de som dödats i striderna. Tio begravningar väntas hållas på tisdagen.

Hemmet förstördes
45-årige Khalil Yazgi stod och betraktade resterna av det fyravåningshus som en gång varit hans hem. Det enda som fanns kvar var trapphuset och två rum där ytterväggen slitits bort.

– Om jag var emot qassamraketerna tidigare, så kommer jag efter detta att uppmuntra alla som vill avfyra raketer härifrån mot Israel, sade Khalil Yazgi till nyhetsbyrån AP.

Israeliska källor säger att man lyckats minska palestiniernas förmåga att avfyra raketer från Beit Hanoun, men medger att man inte lyckats stoppa raketerna helt och hållet.

Enligt militären har stora mängder vapen beslagtagits, liksom raketavfyrningsramper. Men källor inom militären säger samtidigt till tidningen Haaretz att framgångarna i Beit Hanoun främst rört underrättelseområdet.

Hamas stärkte greppet om staden
Hamas hade på senare tid stärkt sitt grepp om staden och bland annat lyckats bygga upp avfyrningsramper. Israels Operation Höstmoln syftade till att bryta denna trend.

Men, skriver Haaretz, Israel har mycket små möjligheter att hindra den typ av folkligt stöd för Hamas som till exempel den kvinnliga räddningsoperationen i fredags visade prov på.

Ett hundratal palestinska kvinnor riskerade livet och två dog när de agerade mänskliga sköldar utanför en moské för att hjälpa beväpnade män fly.

Den kvinna, Jamila Shanti, som organiserade moskéaktionen var måltavla för en israelisk granatattack i morse. Parlamentsledamoten Shanti var inte hemma, men hennes svägerska dödades när huset besökts.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista