Oro för klimatförändringar i Afrika

Diskussionerna vid det pågående klimatmötet i Nairobi kommer till stor del att handla om hur man ska bistå utvecklingsländerna att förebygga klimateffekterna. Oron är särskilt stor i Afrika.

En ny rapport om klimatsituationen i Afrika visar att redan torra områden kan bli ännu torrare, att jordbruket är i fara och att stora kustområden riskerar att översvämmas om havet stiger.

– Det finns en oro bland u-länderna, och det finns en känsla av att det här är en orättvis situation. De har ju inte bidragit till växthuseffekten i någon nämnvärd utsträckning, det är det vi som har gjort, säger Anders Turesson vid miljödepartementet som leder den svenska förhandlingsdelegationen.

Omkring 35 industriländer, släpper fortfarande ut betydligt mer växthusgaser än övriga 122 länder tillsammans.  

Högsta koldioxidhalten
Världsmeteorologiorganisationen, WMO, visar att koldioxidhalten i atmosfären nu är den högsta som har uppmätts sedan 1700-talet.  Det land som släpper ut mest av alla, USA, visar vid mötet i Nairobi fortfarande inga tecken på att vilja godkänna Kyotoavtalet.

Kina kommer därnäst i utsläpp, men Kina har fyra gånger så stor befolkning som USA, och USA släpper ut sju till åtta gånger mer per person än Kina.  

Vid mötet ska man nu framför allt diskutera utvecklingsländernas anpassning till klimatförändringarna, säger Anders Turesson.

– Anpassningsåtgärder kan ju vara allt möjligt. Det handlar om att minska länders sårbarhet för de här klimatförändringarna, och det handlar om att göra sånt som vi måste göra i Sverige. Till exempel stärka infrastruktur, höja dammar, öka jordbrukets förmåga att hantera torka och översvämningar, säger han.

Ska minskas med fem procent
Anpassning handlar det alltså om även om minskade utsläpp är den viktigaste åtgärden. Industriländerna ska minska utsläppen med fem procent till 2010-2012.

Hittills har man lyckats krysta fram en minskning med 3,3 procent. Rent faktiskt skulle utsläppen behöva minska med mellan 60 och 80 procent för att hejda utvecklingen. 

Vid mötet strider man nu om hur tekniköverföring ska ske och hur pengarna ska fördelas ur den anpassningsfond, som har skapats inom klimatkonventionen.

– Motsättningar ligger i hög grad i finansieringsfrågor, vem ska betala vad och hur. Därför är ju frågan i vilken utsträckning vi ska hjälpa u-länderna att hantera ofrånkomliga klimatförändringar, säger Anders Turesson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".