Högste domaren flyr från Etiopien

Etiopiens högste domare har flytt landet i fruktan för trakasserier och hot från regeringen. Han är den senaste i raden av domare, jurister, diplomater och andra regeringskritiker, som flyr efter anonyma dödshot.

Ett år efter valet i Etiopien, kastar skräcken fortfarande långa skuggor över landet. Fler än hundra personer; oppositionspolitiker, journalister och aktivister för mänskliga rättigheter, sitter fängslade, anklagade för folkmord och förräderi, för att de i sin tur anklagade regeringen för valfusk.

De som fortfarande vågar kritisera regeringen, tvingas nu fly landet, som presidenten för Etiopiens Högsta Domstol, Teshale Aberra.

Han, tillsammans med andra domare har i en rapport anklagat polisen för att ha mördat minst 193 personer: kritiker och demonstranter, som deltog i våldsamma upplopp efter att valresultatet tillkännagavs.

Tusentals greps och fick gå hem
Minst 25 000 demonstranter greps då av polis och fördes ut i interneringsläger på landsbygden, där de flesta så småningom frigavs men fick gå miltals hem till huvudstaden Addis Abeba utan skor.

Som systersonen till Beyene Petros, ledare för oppositionskoalitionen UEDF.

– Min systerson var bara nyfiken och råkade befinna sig på gatan, sa Beyene Petros till mig.

Synen på ledaren har ändrats
Etiopiens premiärminister, Meles Senawi, hade länge betraktats som en ”ny” afrikansk ledare, som uppskattades av omvärlden och deltog i Tony Blairs Afrika-kommsion, med syfte att minska fattigdomen i Afrika.

Men efter den våldsamma reaktionen, när Meles och hans parti anklagades för valfusk, så drog Världsbanken, USA och Storbritannien in sitt tänkta stöd till Etiopien, liksom Sverige som frös 200 miljoner kronor i budgetstöd till landet.

Men ingenting har påverkat regeringen, som fortfarande driver rättsprocessen mot 111 personer, där straffet är döden om de fälls och som fortfarande försöker tysta kritiker, som nu presidenten för Högsta domstolen.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista