"Olycksriskerna överdrivna med mobilprat i trafiken"

Det är inte lika farligt som man trott att prata i mobiltelefon när man kör bil. Det skriver tre forskare på Dagens Nyheter Debatt på tisdagen. Enligt en studie de har gjort på en grupp yrkesförare är olycksrisken överdriven eftersom förarna anpassar sin körning.

Många tidigare studier visar att olycksrisken ökar markant när man pratar i sin mobiltelefon samtidigt som man kör bil.

Men den nya studien, som har gjorts av it-universitetet i Göteborg och Interactive institute och som finansierats av bland annat Vägverket, visar att förarna anpassar sig när de pratar i mobilen. De tre forskarna menar därför att olycksrisken är överdriven.

Filmade yrkesförare
Studien har gjorts genom att man filmat tio stycken yrkesförare under några timmar och sedan studerat hur de gör när de pratar i mobilen och kör bil samtidigt.

Genom det här har forskarna sett att förarna anpassar sig när de kommer till en komplicerad trafiksituation som de måste koncentrera sig på.

Men studien är begränsad till när förarna faktiskt är medvetna om att de måste ha koll på trafiken. Vad som händer i en situation när något oförutsett händer har man inte tittat på.

– Det vi säger är inte att det är ofarligt att prata i telefon när man pratar med mobil, utan vi säger att de studier som man har gjort överdriver riskerna, säger Oskar Juhlin forskare i informationsteknik, en av de tre bakom studien.

Kan man säga att det finns ett faktiskt resultat av er studie att olycksriskerna inte är så höga?

– Man kan inte sätta en siffra på risken utifrån vår studie.

I flera länder är det förbjudet att prata i mobiltelefon, i bland annat Danmark, Finland och Frankrike är det tillåtet om man använder handsfree.

Inget förbud i Sverige
I Sverige har man hittills valt att inte ha ett förbud. Men Vägverket väntar på en rapport som ska sammanställa all nyare forskning runt mobilanvändning och bilkörning.

Rapporten kommer att vara underlag för hur man utformar sina rekommendationer framöver. Om studien som presenterades på tisdagen kommer att finnas med i underlaget vet man inte ännu.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se