Tyska regeringen oense om EU:s framtid

Om mindre än två månader tar Tyskland över som ordförandeland i EU. Men regeringspartierna i Berlin är splittrade i både frågan om Turkiets förhandlingar och om EU:s konstitution.

Det senaste utspelet inför EU-ordförandeskapet står CSU:s partiordförande Edmund Stoiber för.

Han vill avbryta förhandlingarna med Turkiet, säger han i en intervju i die Welt.

Stoibers åsikt är känd sedan länge, men inför det stundande tyska EU-ordförandeskapet försöker nu samtliga regeringspartier i Berlin att profilera sig. Inget parti vill hamna i skuggan av någon annat.

Har uttalat sig kritiskt
Förbundskansler Angela Merkel har därför också på sistone yttrat sig kritisk mot Turkiet, medan socialdemokraten och utrikesministern Frank-Walter Steinmeier försvarar förhandlingarna och Turkiets plats i unionen.

Speciellt socialdemokraterna fruktar att EU-ordförandeskapet blir en enda stor Merkel-show.

I början av regeringstiden reste kristdemokraten Angela Merkel mellan Washington, Paris, Moskva och Bryssel och skördade utrikespolitiska framgångar.

Hon fick all uppmärksamhet, hennes popularitet steg och hon slog rekord. Ingen tysk kansler har haft så höga opinionssiffror i början av sin regeringstid. 

Socialdemokraterna nervösa
Socialdemokraterna blev nervösa och muttrade över att de minsann fick sköta det smutsiga regeringsarbetet nere i maskinrummet, medan Merkel flanerade på soldäck.

Detta vill de undvika och nu har även EU-författningen blivit ett slagträ partierna emellan. Tyskland är för författningen och vill under sitt ordförandeskap driva frågan, målet är att EU så småningom ska godkänna konstitutionen i dess helhet. 

Men socialdemokraterna har börjat vackla. Ordförande Kurt Beck pläderade i måndags i Berlin för en variant med begränsningar, en variant som inte ska kallas för författning, utan för Europeisk grundlag.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".