LO-ekonomerna: Moderaterna vill att folk ska dela på lönen

Den nya regeringens politik kommer på kort sikt att leda till ökad efterfrågan på varor och tjänster när skattelättnaderna ger mer pengar i plånboken men på längre sikt kommer den öppna arbetslösheten att öka och öka mer än vad regeringen har sagt.

På måndagen la LO-ekonomerna fram en rapport om den ekonomiska utvecklingen och inte oväntat innehöll den kritik mot den nya regeringens politik.

– I alla de system som finns för att göra arbetskraften mer kvalificerad har regeringen minskat ambitionerna i och vill i stället att folk ska söka mer jobb. Men om det inte finns mer att söka är enda utgången att arbetsgivaren får lägre lönekostnad så att de kan anställa fler. Miljöpartiet vill att folk ska dela på jobben. Moderaterna vill att folk ska dela på lönen, det är skillnaden, säger Dan Andersson är LO:s chefsekonom.

Kritiken gäller regeringens avveckling av åtgärder på arbetsmarknaden som leder till att det blir fler arbetssökande, skillnaden i synsätt ger, enligt LO:s sätt att se det, en öppen arbetslöshet som ökar under närmaste åren, från 5,3 procent i år till 6,4 procent år 2008.

LO är i början av en ny avtalsrörelse och på måndagen kom LO:s förbund överens om kraven på löneökningar i avtalsrörelsen, 3,9 procent.

Enligt LO-ekonomerna finns ett löneutrymme som tillåter prisökningar på två procent och en ökning av produktiviteten med lika mycket och det finns utrymme för att lönerna ska kunna öka i samma takt som löneutrymmet, säger Dan Andersson.

– Blir de i storleksordningen 3,8--4,3 kommer inte sysselsättningen att hotas. Riksbanken har ingen anledning att oroa sig utan kan vara försiktiga med räntan, säger han.

Var går gränsen då?

– Jag skulle bli jätteförvånad om vi hamnade på en kostnadsutveckling på 4,5 procent. Det vore inte en katastrof men om det blev en kostnadsutveckling på arbetsmarknaden på 5 procent skulle vi ha ett stort problem. Men det betraktar jag som uteslutet, bland annat därför att arbetsgivarna är starka och för att arbetslösheten faktiskt ökar, säger Dan Andersson.

Margareta Svensson
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".