1 av 2
Leijonborg.
2 av 2
Damberg.

Färre politiker i högskolestyrelserna

Det ska bli färre politiker i styrelserna för landets högskolor och universitet. De borgerliga partierna tänker nu ändra på reglerna och låta högskolorna själva föreslå styrelseledamöter, vilket kommer att leda till färre politiker för sådana uppdrag, tror utbildningsminister Lars Leijonborg.

– Generellt är det ett problem i svenskt universitetsväsende att den politiska styrningen är för stark. Det är viktigt att slå vakt om lärosäten med undervisning och forskning som är en självständig kraft, och inte bara lydig redskap för den politiska makten, säger Lars Leijonborg.

Den borgerliga regeringen vill avskaffa politiska utnämningar till viktiga uppdrag i det svenska samhället, precis som den lovade i valrörelsen

Prioriterar formella meriter
När det gäller statliga företag så kommer regeringen att gå igenom samtliga styrelseposter inför nästa års bolagsstämmor och hårdare prioritera formella meriter.

Vad gäller universitet och högskolor så finns det redan nu ett färdigt lagförslag enligt vilket högskolorna själva ska föreslå vilka som ska sitta i deras styrelse, hittills har regeringen gjort det.

De högskolor som gärna vill ha en viss politiker i sin styrelse ska naturligtvis kunna få det även i framtiden, men de kommer att bli färre säger Lars Leijonborg.

– Det skulle förvåna mig om högskolorna skulle föreslå så många politiker som det nu sitter i styrelserna, säger han.

Ogillar förslaget
Men socialdemokraterna tycker att det är ett dåligt förslag och ser inget självändamål med att minska antalet politier i högskolornas styrelser.

– Jag tror att det var fel att avdemokratisera högskolestyrelserna. Det är viktigt att högskolor och universitet är en del av det samhälle de verkar i, säger riksdagsmannen Mikael Damberg sitter själv i styrelsen för Södertörns högskola i södra Stockholm.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista