Storstadsområdenas tillväxt ökar

De tre storstadsområdena får en allt större tyngd för den ekonomiska tillväxten. Den svenska ekonomin växer i år med drygt fyra procent, men storstäderna växer med 4,5 procent, enligt en rapport från Nordea.

I Nordeas årliga regionala tillväxtprognos är Mälardalen tillbaka i tillväxt-toppen.

– När den inhemska efterfrågan har tagit sig ordentligt påverkar det den privata tjänstesektorn, som växer kraftigt nu. Den är välrepresenterad i de tre storstäderna och gör att de växer snabbare, säger Jörgen Appelgren, bankens chefsekonom.

Vad betyder det för övriga landet?

– Bland annat ser vi att utflyttningen från övriga riket tar fart igen, den var ganska låg under lågkonjunkturen.

I Göteborgs grannkommun, Partille ligger en biltvättsanläggning. 60 till 70 bilar per timme tvättas här.

Det handlar om företaget Mjuk Biltvätt som expanderat kraftigt de senaste tre åren när två nya biltvättar byggts i Göteborgsregionen.

Omsättningen har då ökat med 100 procent till sju och en halv miljon samtidigt som personalstyrkan ökat från tre till tolv tillsvidareanställda.

– Vi har ett gynnsamt företagsklimat för de flesta företagen, vilket jag tror bidrar till att man använder den typen av tjänst som vi tillhandhåller. Man kan spendera pengar på att tvätta bilen istället för att stå hemma och tvätta bilen, säger företaget vd Tomas Linard.

Vad är det som gör att det går så bra just för storstadsregionerna och inte i övriga delar av landet?

– Jag tror att man går ifrån den här producerande verksamheten till mer en tjänsteverksamheter. Den typen använder man i områden som ligger i storstäderna där man kanske inte har samma tid, som exempelvis i vårt fall, att tvätta bilen.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se