Lagrådet: Fler bör få uppskov med skatt

Betydligt fler än vad regeringen har tänkt sig bör få uppskov med skatten på vinsten om de säljer en bostad i Sverige och köper en annan bostad i ett EU-land. Det anser lagrådet som granskat det förslag regeringen tänker presentera nästa vecka.

Det lagrådet granskat är regeringens kommande förslag om att samma skatteregler för bostadsförsäljning som gäller för svenskar som säljer och köper bostad inom Sverige också ska gälla för svenskar som säljer i Sverige och köper bostad i ett annat EU-land.

Förändringen innebär att den som säljer en lägenhet i Sverige och sedan köper en lägenhet i ett annat EU-land får uppskov med skatten på vinsten.

Bör gälla från 1995
I granskningen av regeringsförslaget tycker lagrådet att den här förändringen bör gälla från den första januari 1995, alltså från den dag Sverige blev ett EU-land.

Det skulle innebära att alla som från den dagen sålt en bostad i Sverige och köpt i ett annat EU-land skulle kunna begära tillbaka skattade pengar.

Regeringen vill bara att förändringen ska gälla affärer gjorda från år 2000, så långt tillbaka är det nämligen tillåtet att begära omprövning enligt taxeringslagen.

Beslut nästa vecka
Hur regeringen gör blir klart nästa vecka. Mycket talar ändå för att regeringen inte lyssnar på lagrådet eftersom det i liknande skattefall inte krävts att en förändring ska gälla så långt tillbaka i tiden som lagrådet kräver.

En annan punkt som tas upp av lagrådet gäller andelslägenheter. Den som säljer en villa eller bostadsrätt i Sverige och köper en andelslägenhet utomlands får inte uppskov med skatt på vinsten.

Lagrådet påpekar att det här är ett hinder för svenskar som vill köpa bostad i EU-länder där systemet med andelslägenheter är mycket vanligt och där den svenska modellen med bostadsrätter inte finns.

Ingen ändring för andelslägenheter
Men här behöver inte regeringen ändra några regler eftersom skattereglerna är desamma både när en svensk köper andelslägenhet i Sverige och när köpet görs i ett annat EU-land.

Den som säljer villa eller bostadsrätt i Sverige och köper andelslägenhet i ett annat EU-land bör alltså inte räkna med att få uppskov med skatt på vinsten.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se