Mats Odell, kommun- och finansmarknadsminister

De borgerliga utser också partikamrater

När de borgerliga partierna var i opposition kritiserade de ofta socialdemokraterna för att använda utnämningspolitiken till att belöna politiska trotjänare. Men också för en borgerlig regering har den politiska färgen betydelse vid utnämningar.

När moderaten Per Unckel nyligen utsågs till ny landshövding i Stockholm var det viktigt att utse en borgerlig politiker, säger kommunminister Mats Odell.

– Det har varit en tradition att det har växlat. Det har varit en socialdemokratisk eller socialistisk landshövding en period, nästa gång har det varit en borgerlig. Det har växlat så. Nu har det varit Mats Hellström, som är socialdemokrat, och nu var det dags för en borgerlig, säger Mats Odell

Hård kritik mot socialdemokraterna
I opposition har de borgerliga partierna under en lång rad av år riktat mycket hård kritik mot den socialdemokratiska utnämningspolitiken.

Flera rapporter har publicerats i ärendet och när moderaten Per Unckel var ordförande i riksdagens konstitutionsutskott skrev moderaterna i utskottet:

”Regeringen Persson har utnyttjat utnämningspolitiken på ett sätt som stundtals för tanken till att myndighetsledningen gjorts till en del av ett politiskt förläningssystem.”

Nu har Sverige en borgerlig regering och Per Unckel utses till landshövding i Stockholm.

”Det krävs bred politisk erfarenhet”
– Den som ska vara landshövding i Stockholm måste ha en mycket bred politisk erfarenhet och gärna ha varit statsråd. Det är mycket stora, inte minst infrastrukturella frågor som ska lösas i den här regionen under de kommande åren. Per Unckel stämde väl in i de diskussioner som vi har fört, säger Mats Odell.

Ytterligare en utnämning som blivit känd är att Carl Cederschiöld, tidigare moderat finansborgarråd i Stockholm, utses till förhandlingsman för att lösa trafikproblemen i Stockholmsregionen.

– Det är likadant där. När det gäller att hantera den mycket svåra frågan om de infrastruktursatsningar som har varit väldigt kontroversiella i den här regionen behövs det någon som kan regionen, som kan frågorna och som kan det politiska systemet.

Vad betyder det att han är moderat och borgerlig?

– Ja, han reflekterar den majoritet som finns både i riksdagen, i landstinget och i kommunerna.

Vad säger du till dem som säger att de här två utnämningarna visar att ni är samma kålsupare som socialdemokraterna när de utnämnde sina kompisar? Nu utser ni era kompisar.

– Jag tror att man får vänta med att göra bokslut över hur vår regering sköter de här frågorna tills den här mandatperioden har kommit lite längre än de veckor som hittills har gått, säger kommunminister Mats Odell.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".