Kopparplundrat lusthus.

Koppar eftertraktat byte för metalltjuvar

Kopparstölder har blivit ett allt större problem på många håll i landet. Det visar nya kartläggningar som polisen gjort. Nu ska samarbetet öka mellan olika myndigheter för att försvåra försäljningen av stulna metaller.

I Huskvarna har lusthuset på Rumlaborgs slottsruin plundrats på koppar flera gånger, berättar Glenn Öster på tekniska kontoret.

– Man har plockat bort kopparplåt från många pelare här. Hängrännorna är också bortplockade men där har tjuvarna blivit lurade för de bestod inte av koppar utan var bara ett plagiat som ser ut som koppar. Detta är andra gången i år som de har varit här och stulit koppar för oss, säger han.

Hål efter kopparplåtarna
Runt om det 150-åriga lusthuset på toppen av lämningarna från medeltidsborgen Rumlaborg gapar tomma hål efter kopparplåtarna. Kvar ligger bara en kastad trappstege.

Med stigande världsmarknadspriser har koppar och andra metaller blivit ett eftertraktat byte för tjuvar som ofta kan få snabb kontant betalning. Tak stjäls från kyrkor, skrotfirmor råkar ut för inbrott och elbolag blir av med kablar.

Bara i Västra Götaland har polisen över 600 rapporterade metallstölder under de första sju månaderna i år och det handlar om värden för flera miljoner.

Även rostfritt stål stjäls
I Örebro län gjordes en liknade sammanställning för 2005, då över 15 ton koppar stals och nästan lika mycket rostfritt stål.

Att komma åt det stigande antalet stölder har hittills varit svårt. Men nu ska polisen ta hjälp av andra myndigheter som till exempel skattemyndigheten för att försvåra för exempelvis oseriösa skrothandlare.

Gunnar Grönkvist på Rikspolisstyrelsen vill också göra det svårare att ta föra ut metallskrot ur landet.

”Bättre kontroll av exporten”
– Man kan möjligen i en framtid ha en bättre kontroll av den export som sker för vi vet ju att det finns en del illegal export av avfall där en del av sådant här skrot ingår. Då kan man möjligen försvåra avsättningen, men annars handlar det om traditionella brottsförebyggande åtgärder. Å andra sidan är det väldigt svårt att förebygga brott om koppardetaljer från byggnader och annat stjäls på avlägsna platser som kanske är obemannade, säger Gunnar Grönkvist.

Att helt stoppa stölderna är svårt. Glenn Öster, som nu får beställa nya plåtar till lusthuset på Rumlaborg i Huskvarna, suckar.

– Jag tycker att det är bedrövligt. Den lilla mängde koppar de får tag i här kan inte vara värd många kronor. Det förstör ju mycket mer än vad det kan vara värt för tjuvarna.

Våar ni sätta dit ny koppar igen nu?

– Nej, vi sätter inte dit någon mer koppar utan nu blir det plagiat, vanlig plåt, säger Glenn Öster.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".