Volkswagens chef avgår överraskande

Bilföretaget Volkswagens vd och styrelseordförande Bernd Pischetsrieder lämnar bolaget vid årsskiftet. Det meddelade företaget överraskande på tisdagskvällen. Några skäl har inte angetts men spekulationer har förekommit länge.

Så sent som för sex månader sedan i förlängdes Bernd Pischetsrieders förordnande. Nu händer det som det då spekulerades om i tyska medier. Pischetsrieder får gå som vd och styrelseordförande för Europas största biltillverkare.

Något skäl till den plötsliga sortin har inte angetts från Volkswagens huvudkontor i Wolfsburg, men det har länge ryktats i pressen att facket vill bli av med honom.

Stora besparingar
Pischetsrieder som plockades från konkurrenten BMW, har genomfört stora besparingar i företaget, som har de högsta arbetskostnaderna i hela bilbranschen.

Men hans strategi har ifrågasatts i den högsta styrelsen där facket har ett stort inflytande. Därtill kommer att delstaten Niedersachsen är den största delägaren.

Volkswagen är en koncern med ständiga politiska intriger och maktspel, under senare år också skandaler med fackliga representanter som mutats med lyxresor och prostituerade.

Ordförande också i Scania
Nu ersätts Pischetsrieder av chefen för dotterbolaget Audi, Martin Winterkorn. Om det får några konsekvenser i den pågående kampen mellan MAN och Scania är oklart. Volkswagen är numera ägare i båda lastbilsbolagen och Pischetsrieder är styrelseordförande i Scania.

Enligt tidigare uppgifter i tysk press har Volkswagenledningen varit oense i sin lastbilsstrategi. Koncernens starke man, den nyckfulle ordföranden Ferdinand Piech, har velat gå aktivt fram för att få MAN och Scania att gå samman, medan Pischetsrieder haft en mer återhållsam linje.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista