Läkarförbundet kritiserar EU:s nya arbetstidsregler

Efter att det inte blev någon uppgörelse om jourtjänstgöring för till exempel läkare i Bryssel på tisdagen, går nu Sveriges Läkarförbund till attack mot arbetsgivareorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting.

Enligt ordföranden för läkarförbundet Eva Nilsson Bågenholm riskeras patientsäkerheten till följd av att många kliniker saknar arbetsscheman för läkare efter årsskiftet.

– För läkarnas del är det en kaosartad situation därför att vi inte vet hur våra scheman kommer att se ut efter den 1 januari. Än så länge upplever inte patienterna något kaos, men de kommer att uppleva detta efter den 1 januari, tyvärr, om vi inte kan hitta någon lösning, säger Eva Nilsson Bågenholm. 

– Färre läkare kommer att vara i tjänst och det innebär att patienterna kommer att få vänta längre på operationer. Man kommer inte att kunna behålla den bemanning som vi har idag.

Riskeras patientsäkerheten som det är nu?

– Ja, jag tycker det för att vi riskerar att bemanningen på läkare blir så dålig att vi inte kan ta hand om patienterna på det bästa sättet, säger Eva Nilsson Bågenholm.

De nya arbetstidsreglerna som börjar gälla inom EU fullt ut vid årsskiftet innebär en förändring i lagen i hur långa viloperioder det ska vara mellan olika arbetspass.

Nya regler om jourpassen
Dessutom förändras reglerna hur jourpass ska räknas, efter den 1 januari kan till exempel ett jourpass räknas som ett vanligt arbetspass.

De här nya reglerna får extra stora konsekvenser för vårdpersonal och deras arbetsschema, däribland 29 000 läkare med olika slags jourtjänstgöringar.

Läkarförbundet kräver förhandlingar
På vissa kliniker runt om i landet har man helt givit upp arbetet med nya arbetsscheman eftersom pusslet inte går ihop.

Nu kräver Läkarförbundet förhandlingar om läkarnas arbetsscheman, och det omedelbart för att inte patientsäkerheten ska hotas.

Jan Andersson, Ekot i Göteborg
jan.andersson@sr.se

Sveriges Kommuner och Landsting vill inte kommentera kravet om förhandlingar förrän efter det att den så kallade förhandlingsdelegationen haft sitt möte i morgon, torsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".