AD: Skadestånd till flyttad Knutbylärare

Uppsala kommun ska betala skadestånd till en lärare i Knutby, som mot sin vilja förflyttades från den skola hon jobbade på till en annan. Arbetsdomstolen går på Lärarförbundets linje om att läraren utsatts för religiös diskriminering.

– Domen utvisar att Knutby skolas ledning och den administrativa ledningen i Uppsala kommun har vidtagit åtgärder mot personal i Knutby skola på grund av att de tillhör Filadelfia-församlingen, säger advokat Birgitta Lind som representerade Lärarförbundet.

Kvinnan som tillsvidareanställdes vid Knutby skola 2002 sjukskrevs i samband med mordet i Knutby för snart tre år sedan.

Kvinnan är medlem i församlingen och nära släkt till den kvinna som mördades. 

När hon ville komma tillbaka till skolan fick hon inte det. Orsaken var enligt stämningsansökan att rektorn var skeptisk till personer, som var med i pingstförsamlingen.

Förflyttades mot sin vilja
Lärarförbundet anser därför att kvinnan, som senare, mot sin vilja förflyttades till en annan skola, utsatts för religiös diskriminering.

Skolan menar att det främst handlade om en revision som gjordes under samma tid, visade på lärarövertalighet på skolan.

Arbetsdomstolen, vars dom inte går att överklaga, skriver i domen att skolan brutit mot kollektivavtalet och att beslutet om tvångförflyttning var direkt relaterat till kvinnans medlemsskap i församlingen.

Döms till skadestånd
Uppsala kommun döms till skadestånd på 80 000 kronor till kvinnan, 50 000 kronor till Lärarförbundet. De ska också betala förbundets rättegångskostnader på drygt 200 000 kronor.

– Kommunen tycker att det är överraskande och jag delar den uppfattningen, säger advokat Gunnar Bergström som representerade Uppsala kommun.

Varför är det så överraskande?

– Det fanns en bedömning om elevunderlag och det görs varje år.

Fast hon fick uppfattningen att det handlade om att hon tillhörde den här församlingen och att det var därför som hon inte fick komma tillbaka?

– Jo, jag vet. Det är domstolens syn och det måste man i och för sig acceptera, men kommunen har en annan uppfattningen i den delen, säger advokat Gunnar Bergström.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".