Rekrytering ett hinder för småföretagare

Konjunkturen för landets småföretag fortsätter att förbättras. Det visar en undersökning bland 2 000 mindre företag som Swedbank och Företagarna presenterar. Men bristen på lämplig arbetskraft uppges vara det största hindret för ytterligare tillväxt.

Tillverkningsindustrierna och byggindustrin har störst problem.

– Det man hör mest om att det svårt att hitta är platschefer och en del tekniska tjänstemän. På olika håll ute i landet kan det vara svårt med olika typer av yrkesarbetare också, lite beroende på hur byggmarknaden ser ut. Men generellt handlar det om platschefer och tekniska tjänstemän, säger Lars Jagrén som är chefsekonom på Sveriges byggindustrier.

Bristen på arbetskraft har alltså blivit det viktigaste tillväxthindret enligt undersökningen som gjorts bland landets småföretagare.

Små företags behov är viktiga
De undersökningar av företagens behov som brukar presenteras av Ams omfattar inte de allra minsta företagarna, de med mellan en och fem anställda. Det är just deras behov man måste se till, enligt Johan Kreicsbergs som är chefsekonom på Företagarna.

För till skillnad från storföretagen är det både personer med specialistkompetens och personer med bredare erfarenhet som efterfrågas.

– Matchningen är grundproblemet. Det är inte så att småföretagen menar på att de sökande har för höga lönekrav eller liknande. Utan man hittar helt enkelt inte folk med rätt kompetens. Vi har såpass många som står utanför arbetsmarknaden så det här kommer att bli ett stort problem. Det är nu vi måste ta tillfället i akt och skapa de här nya jobben, säger Johan Kreicsbergs.

Vill ha kortare provanställning
Arbetsrätten tas också upp som ett problem. Längre provanställningar skulle enligt Företagarna göra att fler vågar anställa.

- Om de ska våga chansa på att anställa personer som inte har alla kvalifikationskrav tror jag att vi måste göra förändringar i arbetsrätten. Exempelvis provanställningstiden är för kort. Sex månader räcker inte om du ska utbilda den här personen, säger Johan Kreicsbergs.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".