Högkonjunktur ger vinst för SAS

Vinsten ökade kraftigt under det tredje kvartalet för SAS, jämfört med samma period förra året. Vinsten blev nästan en miljard kronor.

Den starka konjunkturen ökar resandet och fler betalar fullt pris för sina biljetter, samtidigt som bränslepriserna är något lägre än i våras.

– Som utvecklingen har varit de sista veckorna får man säga att bränslepriset är ganska lågt jämförelsevis. Håller det i sig under det sista kvartalet betyder det ganska mycket positivt på kostnadssidan, säger Gunilla Berg, som är finansdirektör vid SAS.

Kan man säga att det mesta går SAS väg just nu?

– Det ser ljusare ut och vi är klart hjälpta av en god marknadssituation, säger hon.

Nära miljardvinst
Det ser ganska ljust ut för det tidigare så problemfyllda SAS. Efter en dålig inledning av året med en pilotstrejk, så kunde företaget nu lägga fram en kvartalsvinst på 969 miljoner kronor.

En stark konjunktur är en viktig förklaring till uppsvinget, men också det faktum att SAS nu skördar frukterna av ett omfattande besparingsprogram, där kostnaderna dragits ned rejält.

Mer välfyllda plan
De goda tiderna gör att SAS kan ta bättre betalat av sina passagerare. Samtidigt är beläggningen på planen högre än tidigare.

Den så kallade kabinfaktorn, andelen betalda stolar i kabinen, är rekordhög just nu, konstaterar SAS tillförordnade vd Gunnar Reitan.

– Som en operatör med stor andel korta rutter, både inrikes och utrikes, är en kabinfaktor på drygt 70 procent en bra siffra, säger han.

Så bra har det aldrig varit tidigare?

– Nej, det har det nog inte varit tidigare, säger Gunnar Reitan, tillförordnad vd för SAS.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".