FN kritiserar avvisning av egyptier

Sverige fälls nu ännu en gång för den uppmärksammade avvisningen av två egyptier som skedde från Bromma flygplats i december 2001. Det är FN:s människorättskommitté som fäller svenska staten för att ha kränkt det internationella förbudet mot tortyr.

Svenska Helsingforskommittén för mänskliga rättigheter har drivit ärendet och Robert Hård som är generalsekreterare menar att FN:s fördömande måste få följder.

– Sverige har nu att ta till sig av den mycket allvarliga kritik som har framförts och vidta åtgärder. Det här riskerar annars att ytterligare befläcka Sveriges anseende internationellt, säger han.

Hämtades av CIA
Fallet med de två egyptierna som avvisades från Sverige är mycket uppmärksammat. Det fanns terrormisstankar mot männen och de hämtades då av den amerikanska säkerhetstjänsten CIA på Bromma flygplats för vidare transport till Egypten, där de sattes i fängelse och misstänks också ha utsatts för tortyr.

Sverige får inte utvisa personer som riskerar dödsstraff eller tortyr, men den svenska regeringen hade fått försäkringar från Egypten om att de inte skulle torteras. Men enligt FN var de försäkringarna inte tillräckliga, därför strider redan själva utvisningen mot förbudet mot tortyr.

Enligt FN var Sverige också senfärdigt med att utreda utvisningen och FN tycker att Sverige borde ge männen skadestånd och även pröva deras asylansökan i Sverige på nytt.

Oppositionen var kritisk
Den borgerliga alliansen, som vid tiden för avvisningen var i opposition, var mycket kritisk mot den socialdemokratiska regeringen som utvisade de två männen till Egypten.

Enligt migrationsminister Tobias Billström så tycker de då som nu att den dåvarande regeringen handlade fel. Socialminister Göran Hägglund tycker att Sverige borde kompensera de två männen.

– Det här tycker jag att man ska titta på med stort allvar nu när vi har fått det här utslaget. Det är angeläget att de här männen får någon form av upprättelse. Sverige måste naturligtvis försäkra sig om att det här inte upprepas och vi aldrig mer ska förekomma i sådana här sammanhang, säger Göran Hägglund.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista