SKB ansöker om anläggning för kärnavfall

På onsdagen lämnade svensk kärnbränslehantering, SKB, in en ansökan till Statens kärnkraftinspektion om att få bygga en inkapslingsanläggning för det använda kärnbränslet i Oskarshamn.

Anläggningen bygger på den så kallade KBS 3-metoden, som innebär att bränslet förvaras i kopparkapslar omgivna av betonitlera 500 meter ner i berget

– Det är i den här anläggningen som man ska svetsa den här kapseln med bränslet i för att den ska vara tät i slutförvaret, säger Saida Engström som har ansvaret för ansökan.

Det står att ytan på den här kapseln inte får vara högre än hundra grader. Men hundra grader är en ganska hög temperatur. Vad vet ni om hur det påverkar omgivningen därnere i berget?

– När du har mer än hundra grader måste du ha betydligt större avstånd mellan kapslarna. Värmen kan också förstöra leran som man har kring kapseln.

Nu har ni lämnat in ansökan om inkapslingsanläggningen. Det betyder att ni nu har låst er för KBS 3-metoden?

– Det betyder att det är den som vi ansöker för. Det har länge varit den metod som vi funnit vara den lämpligaste, säger Claes Thegerström som är vd för SKB.

Men det faktum att regering och riksdag ännu inte fullt ut har godkänt den här KBS 3-metoden, innebär det några problem?

– Nej. Det där skulle kunna tendera att bli en ond cirkel om man måste få godkännande innan man får ansöka. Godkännandet kan inte komma annat än genom en ansökan, vilket är vårt ansvar.

KBS 3-metoden är alltså ännu inte slutgiltigt godkänd av regering och riksdag.  SKB:s ansökan sker enligt kärntekniklagen och inte enligt miljöbalken. 

Kritik från miljöorganisationer
Kritiker som exempelvis Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning anser att det är en bakvänd ordning att ansöka innan KBS 3-metoden är godkänd. Hela slutförvaret bör granskas i ett sammanhang där också granskningen sker enligt miljöbalken, anser organisationen.  

När det gäller alternativa metoder som exempelvis djupa borrhål gör nu SKB klart att man inte tror på den metoden. 

– Det går inte att åstadkomma en garanterad kontrollerad hantering. När du lägger ner en kapsel fyra kilometer ner i berget så kan du inte garantera hur den ligger. Det finns inga tekniska möjligheter att göra det, säger Saida Engström.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista