Finnbirchs kapten: "Jag simmade bort från båten"

För första gången berättar nu Finnbirchs kapten om förlisningen efter att fartyget fick kraftig slagsida och sjönk mellan Öland och Gotland.  Tanken på den avlidna kollegan är värst: ”Det går inte att beskriva med ord”, säger han.

För första gången efter lastfartyget Finnbirchs förlisning berättar nu någon ur besättningen om vad som hände ombord när fartyget fick kraftig slagsida och sjönk i stormen mellan Öland och Gotland.

Det är kaptenen, Tomas Hellgren, som berättar i Ekot. Han satt fast i ett räcke när båten sjönk och var nära att dras med ner i djupet.

– Jag tänkte: jag ska också överleva det här. Jag tog tag med mina händer, tryckte ifrån, kände hur räcket åkte längs fötterna och hur vattnet sprutade över ansiktet. Helt plötsligt försvann vattnet och jag såg månen och då började jag simma som bara den, allt vad jag orkade, bort från båten, säger han.

Tomas Hellgren är fortfarande inlagd på sjukhus. Hans högra knä är sönderslitet och stygnen syns runt det som var två djupa jack i huvudet.

Undersökning pågår
Drygt en vecka efter att fartyget sjönk i stormen pågår fortfarande haverikommissionens utredning om vad som orsakade haveriet, Tomas Hellgrens eventuella ansvar som kapten och varför fartyget fick så kraftig slagsida.

Varför slagsidan uppstod vet Tomas Hellgren inte, men han berättar att det gick mycket fort.

Slagsidan gjorde att besättningen inte kunde ta sig till livbåtarna. 

Tomas Hellgren säger att fartyget lutade så brant att det fanns risk att falla tiotals meter rakt ner och slå i däcket eller kana ner i vattnet. Han säger att alla 14 ombord hade livdräkter som var väl åtsnörda.

Via en nödradio kom beskedet från personalen i sjöräddningens helikopter, som kretsade ovanför fartyget, att de inte kunde börja vinscha upp besättningen av säkerhetsskäl.

Kritiserat beslut att inte vinscha från båten
Kritik har framförts från fackligt håll mot att uppvinschningen av besättningen inte satte igång medan de satt på fartyget, utan först när fartyget slagit runt och besättningen låg i vattnet.

Men Tomas Hellgren tror att helikopterpersonalen gjorde rätt.

– Utifrån deras utgångspunkt gjorde de rätt. De tog ett beslut som de stod för och det accepterar jag, säger han.

Osäker framtid
Tomas Hellgren är idag osäker på att han vill jobba som kapten på fartyg framöver.

För att bearbeta sina upplevelser träffar han sjukhusets kurator varannan dag och pratar mycket i telefon med familj, vänner och de andra två svenskarna som var med ombord på Finnbirch och kunde räddas.

Att en av kollegorna från Finnbirch avled på sjukhus och en försvann i vågorna är det allra tuffaste, säger han.

– Det är fruktansvärt, det går inte att beskriva med ord, säger han.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".