Nya rön om havets påverkan på klimatet

Isen i en borrkärna från Antarktis ger ny information om hur havsströmmarna har påverkat klimatet under istiden.

– Vi har studerat de snabba temperaturvariationerna under istiden och har konstaterat att svängningarna på norra och södra halvklotet är ur fas med varandra och att det beror på variationer i havscirkulationen, säger, Margareta Hansson, klimatforskare vid Stockholms universitet.

Förut har forskarna känt till att klimatet svängt, nytt nu är att de säkrare ser att temperaturen höjts vid Antarktis samtidigt som det blivit kallare i norr, och att cirkulationen av varmt och kallt havsvatten över jordklotet haft en viktig roll.

De här isproverna är tagna från Dronning Maud land vid Antarktis, där det snöar mycket och därmed blir isens ”årslager” tjockare och lättare att analysera.

Jämförs med tidigare prover
De har jämförts med tidigare prover från Grönland och forskarna har nu fått en mer detaljerad bild av hur temperaturen varierade under istiden på södra och norra halvklotet.

– De här svängningarna löper under några tusentals år. Men när temperaturen varierar så ser vi en väldigt snabb temperaturförändring, på Grönland ser vi att temperaturen stiger med 8 till 16 grader under några tiotals år, säger Margareta Hansson.

När det blir varmare på det ena stället blir det kallare på det andra?

– Ja, eftersom det här handlar om att cirkulationen i Atlanten försvagas kommer inte värmen upp till våra breddgrader i norr. Då blir det kallt här samtidigt som värmen stannar kvar i söder och temperaturen stiger sakta.

Forskare från tio länder
Svenska forskarna har ingått en grupp med forskare från tio europeiska länder, och deras resultat publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Nature. Men av den här studien går inte att dra slutsatser om framtidens klimatutveckling.

– Det är många faktorer som spelar in i hur klimatet blir i framtiden. Det vi kan utnyttja den här studien till är att förstå vilka processer som finns i systemet och hur de påverkar varandra, säger Margareta Hansson.

– Men det finns väldigt många osäkra faktorer när det gäller framtiden, där då utsläppen av växthusgaser är en av de här faktorerna.

De som säger att utsläppen av växthusgaser inte spelar någon roll och hänvisar till den här undersökningen, är de fel ute?

– Ja då är de fel ute. Det kommer att spela roll, det här visar hur havets roll ser ut i den här bilden och hur havets mekanismer fungerar när det gäller att omfördela värmen över jorden.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista