Merkel ställer krav på Turkiet

Vid årsskiftet tar Tyskland över ordförandeklubban i EU. Precis som EU-kommissionen ställer också förbundskansler Angela Merkel nu krav på att Turkiet måste lösa sina relationer med Cypern, annars blir det konsekvenser säger hon.

– Turkiet måste uppfylla sina åtaganden och det måste ske före årsskiftet, sade förbundskansler Angela Merkel i Berlin i onsdags kväll.

Hon förstärker därmed EU-kommissionens kritik mot Turkiet.  Cypernfrågan måste lösas, annars väntar konsekvenser, betonade Merkel utan att nämna vilka.

Kan avbryta förhandlingarna
Men en inte alltför djärv tolkning är att hon syftar på att Turkiets medlemsförhandlingar kan komma avbrytas. Kritiken framförde hon i ett europapolitiskt linjetal.

Tyskland tar över ordförandeskapet i EU i januari och i regeringskvarten i Berlin sjuder nu av EU-entusiasm. Ambitionerna är höga, varje departement presenterar högtflygande planer.

Med den stores tyngd vill Angela Merkel att Tyskland på allvar väcker liv i den av fransmän och holländare bortröstade EU-konstitutionen.

Vill ha en författning senast 2009
Unionen ska senast 2009 ha en gemensam författning, enligt Merkel som även vill ha förändringar på ett annat grundläggande plan. Nyckelordet är samordning. Hon vill till exempel utveckla en gemensam energipolitik, som är säkerhetspolitiskt integrerad.

– Att utveckla nya energikällor handlar inte bara om att spara energi, minska koldioxidutsläpp och hejda en klimatförändring. Alternativa energikällor betyder även forskning, jobb och fred, säger Angela Merkel.

– De potentiella konflikterna finns ofta där det finns stora fyndigheter av gas och olja.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se