Markus Wolf.

Stasichefen Markus Wolf har avlidit

Den östtyske före detta spionchefen Markus Wolf, en av de främsta profilerna i det kalla kriget, har avlidit. Markus Wolf var chef för östtyska Stasis avdelning för utrikes underrättelser.

Wolf var en de viktigaste aktörerna i efterkrigstidens kalla krig mellan västmakterna och de gamla kommunistländerna.

I väst kallades han för ”mannen utan ansikte”, tills han kom att avslöjas efter ett hemligt besök i Sverige sommaren 1978.

– Visst var det de svenska myndigheterna som kom på att det pågick något misstänkt kring en lägenhet som hörde till vår dåvarande Östtyska ambassad i Stockholm när jag var där, berättar Markus Wolf under ett samtal på sitt favoritcafé, Rådhuscaféet i östra Berlin för idag tolv år sedan.

Damerna vid bordet intill tittar en extra sekund på den stilige äldre mannen och någon känner också igen honom.

Anonymt i Sverige
Sommaren 1978 var Markus Wolf och hans dåvarande hustru på ett hemligt besök i Sverige för att träffa en av sina västtyska kontakter. De reste via Finland under falska namn och kom till Sverige med en färja till Kapellskär.

Deras värdar på Östtysklands ambassad i Stockholm var övervakade av den svenska säkerhetspolisen och därför kom också Markus Wolf att bli diskret fotograferad, utan att någon visste vem han egentligen var, inte ens den västtyska säkerhetstjänsten som Sverige samarbetade med.

Först ett halvår senare blev den okände mannen på den smygtagna bilden identifierad. En östtysk spion som hoppat av till väst pekade ut honom som sin högste chef.

Den mytomspunne Markus Wolf hade fått ett ansikte och själv tappade han tron på den svenska neutraliteten

– Jag hade ju inte arbetat mot några svenska intressen, försäkrade han.

Chef i 30 år
Markus Wolf var chef för den Östtyska underrättelsetjänsten i över 30 år och gick i pension 1987, två år före Berlinmurens fall.

Han styrde över 4 000 spioner och agenter i väst. En av dem, Günter Guillaume, nästlades in som en av den västtyske förbundskanslern Willy Brandts närmaste rådgivare.

När Guillaume till slut avslöjades tvingades också Willy Brandt att avgå. Efter Östtysklands sammanbrott åtalades Markus Wolf flera gånger, men friades i alla rättegångar utom en, där han fick en villkorlig dom.

Han levde gott på inkomster från några böcker om sin tid som spionchef, men drev sina förläggare till förtvivlan eftersom han vägrade avslöja hemligheter, som inte redan tidigare var kända. Han blev 83 år gammal.

Jan Mosander
jan.mosander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista