Arbetslösheten fyra procent enligt Ams

Målet på fyra procents arbetslöshet är nått, enligt Ams siffror från slutet av oktober. 181 000 personer var öppet arbetslösa, en minskning med 48 000 personer mot samma månad förra året. Fler plusjobb, färre varsel och ett ökat intresse för att anställa ligger bakom.

I flera branscher har också allt större problem med att få tag på folk. I en klädaffär i centrala Stockholm jobbar Emelie, som har märkt av det problemet.

– Det är inte lätt. Det är svårt att hitta folk. I Södertälje behöver vi ny personal, säger han.

I den klädbutik med inriktning på skinn och mocka som Ekot besökte har man märkt av den utveckling som Ams beskriver i sin rapport.

Många till plusjobb
Arbetsmarknaden ser god ut och det mesta tyder på att den trenden håller i sig. Oktober var den sista månaden som den tidigare regeringens satsning på plusjobb var aktuell. Det påverkat utvecklingen, säger Ams generaldirektör Bo Bylund.

– I oktober har vi haft en anstormning av plusjobb, eftersom man visste att det var sista månaden man kunde anvisa till dem. Det är ungefär 5 000 nya plusjobbare som kommit till under den här månaden. Det har lett till att de långtidsarbetslösa har minsklat och att vi har färre i aktivitetsgarantin än vi hade för ett år sedan, säger Bo Bylund.

Nått fyraprocentsmålet
Färre långtidsarbetslösa och en öppen arbetslöshet på fyra procent. Siffran känns ju bekant, eftersom det var målet som den tidigare regeringen talade om att den ville uppnå. En dryg månad efter valet verkar vi vara där.

Transportsektorn pekas nu också ut av Ams som en sektor där det börjar bli svårt att få tag på personal, men den bilden delas inte av alla.

Sebastian Hird kör möbler åt ett kontorsföretag.

– Det är många som skickar in ansökningar, men som bara står i kö och aldrig får chansen, säger Sebastian Hird, som kör transporter i Stockholm.

Är det mycket att göra på jobbet?

– Ja, det är fullt upp, säger han.

Den totala arbetslösheten i Sverige under oktober uppgick till 7,4 procent.

155 000, eller 3,4 procent, var sysselsatta i arbetsmarknads-politiska åtgärder, en ökning med omkring 25 000.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se