Hemligt avlyssnade ska meddelas efteråt

När polisen buggat eller avlyssnat telefonen hos en oskyldig ska den drabbade få rätt att veta att han övervakats. Det kommer en statlig utredning att föreslå på fredag, erfar Ekot.

Den förra regeringen föreslog att det ska bli tillåtet att bugga misstänkta, det vill säga avlyssna någon med gömd mikrofon. Men flera partier tyckte att skyddet för den som utsätts för detta var för svagt, och förslaget bromsades.

Nu kommer en statlig utredning med förslag om hur skyddet ska stärkas. Om det står klart att någon buggats, och att han eller hon inte längre är misstänkt för något brott, måste åklagaren berätta för den drabbade om avlyssningen. Det ska enligt ekots källor göras så fort som möjligt. Samma sak gäller om polisen avlyssnat någons telefon.

Ny nämnd införs
Dessutom införs en ny nämnd. Den som misstänker att han eller hon avlyssnats ska kunna vända sig till nämnden, som då blir skyldig att undersöka om personen verkligen blivit övervakad.

Nämnden ska bestå av ett tiotal personer. Ordföranden ska vara jurist, men utredaren ser gärna att de andra i nämnden är före detta riksdagsmän. Han resonerar i utredningen om att det är ett system som fungerat i andra länder.

Det finns också undantag, lägen då en avlyssnad inte ska få veta att han drabbats. Han eller hon får inte fortfarande vara misstänkt, till exempel ska inte en polisutredning fortfarande pågå.

Andra personer kan drabbas
Ett särskilt problem med avlyssning är när andra personer kring den misstänkte drabbas, särskilt när det gäller buggning är risken stor för det.

Det kan till exempel handla om personer i den misstänktes familj som fastnar på banden. Utredaren vill att även den som på det här sättet avlyssnas av misstag ska få veta det i efterhand.

Tanken är enligt vad ekot erfar att förslagen ska gälla från årskiftet 2007/2008.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".