Kina växer så det knakar

På onsdagen presenterade storbanken Swedbank sin analys av den kinesiska ekonomin och tillväxten. Kina fortsätter att visa god konjunktur enligt 40 kinaexperter från Europa, USA och Asien.

– Kinas ekonomi präglas fortfarande av hög tillväxt och det finns många möjligheter till affärer för svenska företag. Samtidigt finns ett tryck på Kina att stärka sin valuta. Men tillväxten i år ligger på mer än tio procent och det är mycket även för Kina, sedan något mindre de två kommande åren, säger Hubert Fromlet som är chefsekonom på Swedbank.

Kina har aldrig haft så stort överskott i sin utrikeshandel som i oktober månad. Handelsöverskottet för Kina i oktober blev 23,8 miljarder dollar.

– De är helt enkelt väldigt duktiga på att exporteras. Valutan borde värderas högre och då skulle det vara lite svårare att exportera, säger Hubert Fromlet.

– Men de är duktiga på exportsidan och det kommer inte dröja länge innan Kina är världens största exportland, säger han.

Även om det finns ett tryck för den kinesiska valutan yuanen att stiga i värde så tror att Hubert Fromlet på Swebank att det inte kommer att bli några större förändringar.

– Den kommer bli starkare men de närmaste två åren kommer det vara små steg, säger han.

Trots att tillväxten bedöms bli god i den kinesiska ekonomin finns det orosmoln, enligt Hubert Fromlet.

– På längre sikt vet man inte hur den politiska och sociala sidan kommer utvecklas. Man har också problem med tillämpningen av olika lagar, korruptionen och miljön inte minst, säger han.

Jonas Engmark
jonas.engmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".