Ny grundlag i Kirgizistan gäller direkt

Efter dagar av gatuprotester har oppositionen i Kirgizistan lyckats få igenom en förändring av författningen. Tidigt i morse skrev presidenten på den nya grundlag, som minskar hans egen makt till parlamentets fördel.

– Det här dokumentet innebär ännu ett steg i utvecklingen mot demokrati i Kirgizistan, sa president Kurmanbek Bakijev sedan han skrivit under landets nya författning.

Författningen delar makten mellan presidenten, parlament och regering och är ett resultat av kirgizistanernas visdom, enligt presidenten.

Oppositionens seger
Oppositionen däremot ser den som stor seger efter dagar och nätter av demonstrationer i centrum av huvudstaden Bisjkek.

Tidigt i morse revs de röda plasttälten där tusentals hållit ut i väntan på att presidenten skulle avgå eller ändra författningen.

De som fanns kvar kring torget i centrum firade med fyrverkerier, viftandes med kirgisiska och revolutionsrosa flaggor.

Missnöjet med presidenten och regeringen är stort. Många som hjälpte Bakijev till makten efter rosa revolutionen i mars 2005 hade höga förväntningar om minskad korruption och reformering av maktstrukturerna.

Istället sågs en ny klan inträda och agera nästan som den gamla. Bara släktingar släpptes in i makten och de gamla korrupta tjänstemännen rensades inte ut.

Gäller direkt
Den nya författningen gäller direkt. Presidentens makt beskärs och han kan inte ensidigt upplösa parlamentet. Det får i sin tur rätt att utse regering istället för att presidenten gör det.

Kraven från demonstranterna i reformrörelsen om att ta bort statlig kontroll av tv och radio och att sparka riksåklagaren består.

En del inom reformrörelsen vill också att hela regeringen samt presidenten avsätts, men att det bör ske på laglig väg och inte genom demonstrationer.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista