Få jobb flyttar utomlands enligt SCB

8 500 industrijobb har flyttat utomlands de senaste tre åren, enligt statistiska centralbyrån, SCB. I genomsnitt betyder det 2 800 jobb om året.

Men Daniel Lennartsson på SCB är inte oroad över siffrorna.

– Jag tycker att det är en väldigt liten del av jobben som flyttar utomlands, vad vi har kunnat se. Det är ett jobb av 250 årligen.

Hur tillförlitliga är de resultat ni har kommit fram till?

– De resultat vi har presenterat ser vi som tillförlitliga. Däremot finns det mörkertal. Underleverantörer som drabbas därför att huvudleverantörer flyttar kommer inte med i statistiken, så där finns det givetvis ett mörkertal, säger Daniel Lennartsson.

Små företag registreras inte
I mörkertalet finns bland annat att SCB inte registrerar varsel som omfattar färre än fem jobb, vilket i många fall kan gälla för just små företag som levererar till de stora exportföretagen. 

I siffrorna finns inte heller några uppgifter om hur industriföretagen av andra skäl väljer att expandera och bygga ut sin produktion utomlands istället för i Sverige.

På det sättet är bilden av jobbflytten inte fullständig. Det kan alltså vara så att antalet jobb som industriföretagen skapat i utlandet är fler än antalet existerande jobb som flyttat ut.

Ommöblering i Ericsson
Däremot visar SCB:s siffror att det i första hand är inom elektronik- och telekomföretagen som jobben försvunnit. Och där ommöbleringen under krisen i Ericsson väger tungt.

En annan bransch är gummiindustrin, där förmodligen bolag som Trelleborg eller Continentals flytt av däckstillverkning från Gislaved till Portugal spelat en roll.

Sammantaget har utlandsägda företag varit lite mer benägna att flytta ut jobb än stora svenska bolag.  Som väntat har en stor del av utflyttningen gått till låglöneländer i Östeuropa och Asien. Men i många fall har jobben hamnat i länder nära Sverige, som Finland, Tyskland, Danmark och Storbritannien.

Bidraget till den svenska arbetslösheten har de senaste tre åren inte varit oroande, tycker Daniel Lennartsson.

– I dagsläget är det enligt den här studien en väldigt liten andel av jobben som flyttar utomlands, säger han.

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista