Lubanga först ut.

Barnsoldater första målet i ny krigsförbrytardomstol

På torsdagen inleddes den allra första förhandlingen vid Internationella brottsdomstolen i Haag, den domstol som ska döma krigsförbrytare. Det första målet gäller användningen av barnsoldater.

Thomas Lubanga heter den misstänkta som Internationella brottsdomstolen tar sig an i detta historiska mål. Den 45-årige Lubanga ledde milisgruppen UPC som verkade i nordöstra delen av Kongo-Kingshasa.

Enligt åklagarna ska han bland annat ha använt barnsoldater som hotades med avrättning om de inte i sin tur dödade UPC:s fiender.

Detta ska ha skett mellan juli 2002 till december 2003. Lubanga själv, flankerad av två vakter, förklarade sig icke skyldig och hävdade att han är en vanlig politiker.

Växande problem i världen
Att domstolen ägnar sitt första mål åt barnsoldater beror på att man vill lyfta upp just det växande problemet i världen.

Stridigheterna i nordöstra Kongo har pågått i många år och det anses ha tvångsrekryterats minst 30 000 barnsoldater där. Ungefär 60 000 människor har dödats i striderna som bland annat kretsar kring områdets stora guldtillgångar.

Det som inleddes på torsdagen är en förberedande förhandling som kommer att pågå i ungefär tre veckor och syftet är att domstolen efter det ska bestämma om det finns tillräckligt mycket bevis för att genomföra en riktig rättegång mot Lubanga.

Domstolens första mål
Det här är alltså det första målet för den kontroversiella internationella brottsmålsdomstolen. Avtalet om att skapa domstolen undertecknades 1998 men det var först 2002 som tillräckligt antal länder hade ratificerat avtalet för att den skulle kunna starta.

Men fortfarande har till exempel inte USA och Ryssland godkänt domstolen. Tanken är att där ska krigsförbrytare kunna dömas. Krigsförbrytare från före detta Jugoslavien däremot rannsakas vid en annan, speciell domstol i Haag.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista