En värdetransporten sprängdes utanför en bank i Rydaholm. Foto: Anders Borg/SR Jönköping.

Värdetransport rånad utanför Värnamo

Polisen har ännu inga spår efter de män som sprängde en värdetransportbil i småländska Rydaholm på torsdag morgon. Men det totala antalet värdetransportrånen minskat kraftigt i år. Både polisen och facket menar att det är en ökad säkerhet som är orsaken.

Kvart i nio på torsdag morgon slog två beväpnade rånare till mot en värdetransportbil från Securitas utanför banken i Rydaholm.  Under stor dramatik sprängdes bilen. Ingen skadades men förödelsen blev stor.

Asko Päiväniemi såg dramat från sitt fönster.

– Jag såg en kille med hagelbössa jämte sig. Sedan tände han stubintråden. Jag backade tio meter bort till hallen och sedan smällde det. Sedan fick jag in plåtbitar från bussen plus att tre fönsterrutor gick sönder, berättar han.

Rånet misslyckades
Men av allt att döma misslyckades rånet. Enligt Securitas informationschef Stefan Wikman fick inte rånarna med sig några pengar.

Bilen var dessutom utrustad med ett extra säkerhetssystem som gör pengarna obrukbara om man försöker råna dem.

Efter den debatt som följde på förra årets många dramatiska rån har säkerhetsföretagen tillsammans med fack och polis de senaste månaderna tillsammans arbetat med säkerheten.

Pengarna färgas vid rån
Bland annat ska alla värdetransportbilar vara utrustade med system som färgar pengarna vid rån, personalens utbildning har ökat och polisen har förbättrat sitt underrättelsearbete.

Ola Stolz på Rikskriminalpolisen säger till ekot att det nu gett resultat. Totalt har det skett 23 rån mot värdetransporter i år, men bara två av dem har varit riktade mot själva bilarna. I de flesta andra fall har väktarna rånats på värdeväskor utomhus, som i Hallunda. 

Hittills i år har mellan 10 och 15 miljoner stulits och det är bara en tiondel mot förra året.

Åtgärder har gett resultat
Per Winberg som är ordförande i transportarbetarförbundet tror att det är de här åtgärderna som har gett resultat.

– Jag tycker att vi har kommit igång med ett bra arbete och att man jobbar seriöst med de här frågorna från bolagens sida. Men fortfarande återstår det arbete och det är bara till att öka intensiteten ytterligare, säger Per Winberg.

Att rånet i Rydaholm inte gav några pengar är också en viktig signal till kriminella ligor, menar Per Winberg.

– De förstår att det är väldigt mycket möda för väldigt lite resultat. Det tror vi påverkar så att det här kommer att minska ytterligare i framtiden.

 

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista