Vädjar om fredsstyrka till Gaza

En internationell fredsstyrka måste skickas till Gaza, det säger Raji Sourani, grundaren av och ledaren för det palestinska centret för mänskliga rättigheter i Gaza, efter den senaste israeliska attacken i Gaza, som kostade 18 människor livet.

– Hamas har gjort fel, men det handlar inte om att försvara vare sig Hamas eller Fatah, vi önskar bara skydda för de palestinska civila och deras egendomar, säger Raji Sourani.

Han är i Sverige, inbjuden av Advokatsamfundet, för att delta i en konferens om terroristbekämpning och mänskliga rättigheter. Han är mycket kritisk till vad han menar är omvärldens svek mot den palestinska befolkningen.

Världen tiger
Det är inte bara det att oskyldiga civila palestinier dödas och skadas, utan vägar, broar, jordbruk, hela samhället håller på att systematiskt förstöras. Och allt görs under omvärldens tystnad mot dessa krigsförbrytelser, säger Raji Sourani.

Hans Corell, tidigare rättschef på FN, är också mycket oroad av den senaste tidens blodiga utveckling i Mellanöstern. Han menar att det var ett stort misstag att vägra prata med den valda palestinska Hamas-regeringen.

– Jag ser ingen annan lösning än att parterna tar ett steg tillbaka och funderar över om det är så här man vill fortsätta. Man måste börja tala med varandra, och det är absolut nödvändigt att båda sidor avstår från handlingar där enskilda personer, oskyldiga civila, kvinnor och barn, blir offer. Det är inte en framkomlig väg, säger Hans Corell.

Jämför med Libanon
I mitten av december kommer både israeliska och palestinska organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter, tillsammans med FN-representanter och EU-parlamentariker, att samlas i Genève för att trycka på om att få till en internationell fredsstyrka som ska skydda palestinierna i de ockuperade områdena.

Raji Sourani menar att om man kunde få till det i Libanon, så varför kan inte palestinierna kunna få samma skydd.

– Vi vill få ett slut på den israeliska ockupationen och vi vill leva under internationella lagar, säger Raji Sourani.

Hoppas på ny politik
Han hoppas att demokraternas valframgång i USA ska innebära en förändring av USA:s Israelpolitik.

Men Europa måste också bli mer aktivt på vad som händer i Mellanöstern, säger han.

– Annars måste vi förvänta oss fler och fler civila dödsoffer, säger Raji Sourani.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".