Företagshälsovården kan få större ansvar

Företagshälsovården bör ta över en del av försäkringskassans uppgifter, bland annat när det gäller rehabilitering. Det anser socialförsäkringsutredare Anna Hedborg i en ny stor utredning.

– Till exempel skulle man kunna tänka sig att man fick hela sitt sjukskrivningsbeslut hos företagshälsovården och slippa alla sjukintyg, försäkringskassebeslut och långa utdragna väntetider, säger Anna Hedborg.

I utredningen föreslår Anna Hedborg att företagshälsovården ska ha ett större ansvar än i dag och att den ska certifieras för att på ett opartiskt sätta kunna vara navet i sjukskrivningsprocessen.

Mindre byråkrati
Med en närmare kontakt med arbetsplatsen ska ärendet bli mindre byråkratiskt och med färre parter inblandade.

Det föreslås också att företagshälsovården tar över primärvårdsansvaret för den anställde och på sikt kan det handla om att ta över rehabiliteringsansvaret. Det föreslås också att det införs något liknande för arbetslösa.

Företagshälsovårdens arbete ska finansieras antingen genom den nya sjukförsäkring som föreslås, där den anställde via sin lön betalar till en premie som sedan utnyttjas om en person sjukskrivs, eller via olika kollektivavtalslösningar.

Vill vänta på utredning
LO välkomnar en bättre företagshälsovård, men säger att det tidigare har varit trögt att få till en fungerade modell i samtal med arbetsgivaren. LO vill nu, liksom organisationen Svenskt Näringliv, invänta den parlamentariska utredning som måste till för att förändringar ska kunna genomföras.

Men på Svenskt Näringsliv ser man ändå vissa svårigheter om företagshälsovården skulle ta över delar av försäkringskassans jobb.

– Mycket talar för att den som sitter på pengarna också ska besluta om pengarna, så att man inte utan vidare kan delegera ett sådant beslut, det skulle bli lite konstigt, säger Alf Eckerhall. förhandlare som har hand om socialförsäkringsfrågor på Svenskt Näringsliv.

Lotta Myhrén
lotta.myhren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".