Tjuvar stjäl kabel för miljonbelopp

De svenska elbolagen har drabbats hårt av det ökande antalet metallstölder. Stulna kablar för miljonbelopp försenar arbeten och har i vissa fall även gjort elkunder strömlösa.

Alf Engqvist är vd för Vattenfall Service som råkat ut för hundratals stölder.

– Vi har många exempel tyvärr numera på olika typer av stölder. Från att man först stjäl en lastbil, sedan åker ut på en arbetsplats och stjäl tunga kabeltrummor till att man tar kabel vi börjat lägga ner och drar upp den med fyrhjulsdrivna jeepar eller så bryter man in i ställverk och stationer och stjäl det som går där, säger han.

Svårt får exakta siffror
Det finns inga exakta siffror över hur mycket kabel som stjäls men det handlar om mångmiljonbelopp enligt de stora elbolagen.

För ett par veckor sedan blev Vattenfall till exempel av med fem kilometer kabel utanför Motala och nu senast i helgen stal någon 30 trummor kabel för Svenska Kraftnät utanför Varberg, sammanlagt två mil kabel värd en halv miljon försvann då.

Stöldbegärlig koppar
Det är kopparn i kablarna som tjuvarna vill åt och orsaken är det stigande råvarupriset och just kabel är lätt att komma åt eftersom det sker mycket arbete runt om i skogarna efter stormen Gudrun. För kraftbolagen ställer det till stora problem inte bara ekonomiskt.

– Det betyder att när vi kommer ut på en arbetsplats finns inte kabeln. Då måste vi beställa på nytt och det försenas och försvåras, säger Alf Engqvist.

Ökningen är tydlig de allra senaste åren och det som lockar är snabba pengar. Metallerna är svåra att spåra och kan snabbt säljas vidare till oseriösa handlare.

Tjuvar som tagits av Eons personal har skrutit om hur de lätt kunnat få ut 40 000 kronor skattefritt per månad.

Vaktar kabel hela natten
Vattenfall har liksom de andra bolagen nu tvingats skräpa sin säkerhet.

– Genom att ha leverans precis när vi är där. Vi har också vaktbolag som sitter och tittar på kabeltrummor en hel natt, säger Alf Engqvist, vd på Vattenfall service.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".