Övervakad plats.

V vill ge Datainspektionen ansvaret för kameraövervakning

Vänsterpartiet vill ge Datainspektionen ansvar för tillstånd och granskning av hur det ökande antalet övervakningskameror används. Partiet får delvis medhåll av Datainspektionens generaldirektör.

Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund tycker att länsstyrelserna, som har ansvaret för de här frågorna idag, inte kan göra tillträckligt.

– Det är självklart att de har svårt att följa med i utvecklingen, var och en på sitt håll. Jag föreställer mig att de har svårt att hitta enhetliga principer. Överhuvud taget behövs det en samlad överblick över det här området och det är det ingen som har idag, säger Göran Gräslund.

Fler tillstånd
Antalet övervakningskameror på allmän plats ökar. Sedan 2002 har antalet tillstånd fördubblats och det är länsstyrelserna som tar beslut om tillstånd och som ska kontrollera att övervakningen följer lagen.

Vänsterpartiet tycker att länsstyrelsernas tillsyn lämnar mycket i övrigt att önska idag. Därför föreslår partiet i en motion att både tillståndsgivningen och tillsynen ska flyttas från länsstyrelserna till en och samma myndighet: Datainspektionen.

Vänsterpartiet vill ha en myndighet som kan se till att reglerna för kameratillstånd tillämpas på samma sätt över hela landet, säger vänsterpartiets ledamot i justitieutskottet, Lena Olsson.

– Det är inte lika över hela landet, så att säga. Därför tycker vi att det här ska ligga på ett ställe. Det tycker jag är mycket viktigt. Det som är viktigt i det här fallet, det är att den personliga integriteten måste värnas, och det kan Datainspektionen, säger Lena Olsson.

Vill inte ha tillståndsgivning
Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund tycker tvärtemot vänsterpartiet inte att Datainspektionen, med kontor i Stockholm, ska bestämma var övervakningskameror ska få sättas upp eller inte.

Men han håller med vänsterpartiet om att det behövs en myndighet med övergripande ansvar med tanke på hur snabbt övervakningstekniken utvecklas.

– Det är det här övergripande ansvaret, och ett ansvar för att följa upp vad som händer, som jag tycker saknas i Sverige, säger Göran Gräslund.

Håller inte med
Kristdemokraten Inger Davidsson är kritisk till vänsterpartiets förslag. Hon tycker att länsstyrelserna ska ha ansvar för frågorna kring kameraövervakning även i fortsättningen.

– Ska man göra någonting ska man i så fall förtydliga reglerna, men låta länsstyrelsen med sin kompetens och sin lokalkännedom, behålla tillståndsgivningen i första hand, men än så länge också tillsynen, säger Inger Davidsson.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".