Senatorerna Schumer, Reid och Durbin på väg att fira.

Ny maktbalans i USA efter valresultatet

På torsdagskvällen blev det definitivt klart att demokraterna tar över makten i hela kongressen, både representanthuset och senaten och nu råder en ny sorts maktbalans i USA. President Bush måste komma överens med sina politiska motståndare.

President George Bush bjöd demokraternas nya starka kvinna, talmannen i representanthuset Nancy Pelosi, på spaghetti i Vita Huset. Sedan blev det chokladpudding och en pratstund framför brasan i Ovala rummet. Glåpordens tid är förbi. Nu är det Nancy och George som regerar Washington tillsammans.

– Vi är eniga om att vi båda älskar USA, sa president Bush.

”Nu måste vi göra framsteg”
– Vi har skapat historia. Nu måste vi göra framsteg och jag ser fram emot att arbeta med presidenten för att åstadkomma just det, sa Nancy Pelosi.

Demokraternas prioriteringslista ser ut så här:
- Ny Irakpolitik. USA tar initiativ till toppmöte där även Iran och Syrien finns med. Internationella styrkor ersätter på sikt USA i Irak.
- Minimilönen höjs till 50 kronor i timmen.
- Räntan på studiemedlen sänks.

Skattelättnader för medelinkomsttagare
- Miljardsubventionerna till oljebolagen avskaffas.
- Skattesänkningarna för de allra rikaste slopas, till förmån för lättnader för medelinkomsttagare.
- Demokraterna stöder den invandringspolitik som presidenten inte kunnat övertyga sitt eget parti om. Det innebär en väg till medborgarskap för de mer än 10 miljoner illegala invandrare som finns i USA.

Kan innebära konstruktiva kompromisser
President Bush vill inte reduceras till ”lam anka” under sina sista två år och demokraterna måste visa att de kan åstadkomma något om de ska ha någon chans i presidentvalet om två år.

Ronald Reagan och Bill Clinton åstadkom mer när det andra partiet dominerade kongressen så förhoppningarna är faktiskt stora idag att den nya maktbalansen i Washington kan innebära konstruktiva kompromisser i den politiska mitten.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".