Framåt för Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen ligger tvåa i Europa när det gäller antalet nya bolag som har noterats hittills i år. 65 bolag har tagit sig in på börsen, varav drygt hälften på den stora viktiga listan, den nordiska. Det är en fördubbling jämfört med utvecklingen i fjol.

– Vi ser generellt en hög aktivitet i marknaden, och det är roligt att se att många faktiskt väljer att komma till börsen. Och vi ser en fortsatt hög aktivitet resten av året, säger Jenny Rosberg, Nordenchef för noteringar och bolag på Stockholmsbörsen.

17 svenska bolag in, 17 svenska ut
Av de 65 nya nordiska börsbolagen hittills i år är 17 svenska. Bland dem finns bland andra Huskvarna, som tillverkar motorsågar och gräsklippare, klädmärket Gant, klädkedjan KappAhl och Diös Fastighetsbolag.

Ett av de företag som ligger i startgroparna att bli ett bolag på Stockholmsbörsen är hotellbolaget Rezidor som bland annat äger hotellkedjan Radisson.

Tiden är mogen och vi ser en bra utveckling framåt, säger vd Kurt Ritter.

”Finns stort behov av hotell”
– Vi är idag aktiva i över 40 länder, och det går bra överallt. Jag tycker det är för lite hotell och vi håller på att bygga fler, speciellt i Stockholm, där vi bygger ett stort hotell på postterminalen. Det finns ett stort behov, vi ser det också på hotellpriserna, de är ju stigande, och det betyder att businessen är bra, säger han.

Hittills i år har 17 svenska bolag lämnat börsen, alltså lika många som tagit sin in. Kända exempel är Skandia, som köptes upp av sydafrikanska Old Mutual i våras, och medicinsktekniska Gambro, som togs över av riskkapitalbolaget EQT.

”Många olika aktörer”
Att det skulle vara ett slagsmål mellan börsen och riskkapitalbranschen det håller Stockholmsbörsens Jenny Rosberg inte med om.

– Jag skulle inte uttrycka det som att man slåss, utan kapitalmarknaden har många olika aktörer. Börsen är en aktör, och det vi ser från börsens sida är att vi har haft en hög aktivitet under året. Det kan man se till exempel på omsättningen. Under de tre första kvartalen omsatte vi lika mycket som vi gjorde under hela år 2005, säger Jenny Rosberg.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se