Skanska vänder på byggprocessen

Färre personer, kortare byggtid och lägre kostnader. Det är målet för ett nytt sätt att bygga flerfamiljshus som byggföretaget Skanska håller på att utveckla. Trots att det handlar om hus i flera våningar sker allt arbete på marken. Efter att grunden är byggd börjar man uppifrån med taket.

– Vi bygger huset så att säga baklänges och börjar med taket. Därigenom får vi ett väderskydd och väldigt bra arbetsmiljö. Vi bygger huset från insidan och lyfter huset allt eftersom vi kan färdigställa det våning för våning. Sist men inte minst bygger vi det här med en robot, vilket också, tror vi i alla fall, är alldeles unikt, säger Mikael Fritzon, utvecklingschef på Skanska Sverige.

Liknar biltillverkning
Skanska drar paralleller till bilindustrins sätt att effektivisera produktionen med standardiserade delar och globala inköp. Det nya sättet att bygga hus ska liknas med de konceptbilar som bilbranschen brukar presentera.

Exakt när det första huset byggt med den nya metoden kommer att stå färdigt är inte klart. Än så länge har bara ett försök gjorts med det som kallas lyftet och beskriver den upp och nedvända byggmetoden.

Först byggs taket. Sedan monterar en avancerad robot alla de väggar, golv och installationer som krävs. Sedan lyfts våningen upp och nästa byggs, allt utan kranar och ställningar.

”Skapar bra arbetsmiljö”
– För det första kan vi bygga i ett torrt läge hela vägen, vilket är oerhört värdefullt för oss. Det andra är att vi kan skapa en väldigt bra arbetsmiljö. Vi kommer bort från alla tunga lyft och farliga moment. Det här kommer att gå mycket fortare än traditionellt byggande, säger Mikael Fritzon.

Eftersom det bara gjorts ett försök är inga exakta beräkningar på kostnads- och tidsbesparingar gjorda. Men Skanska räknar med att kunna halvera byggtiden och sänka kostnaderna med ungefär 30 procent.

Konsekvens av arbetskraftsbrist
För det kommer att krävas betydligt mindre folk om den nya sortens hus börjar byggas. Istället är det en robot som gör det mesta.

Det är bland annat bristen på kvalificerad arbetskraft som tvingar fram nya lösningar.

– I framtiden kommer det att vara en brist på kvalificerad arbetskraft, och just nu är det extra mycket så eftersom det är högkonjunktur i branschen. Det vi dock ser att vi behöver göra är att hitta olika sätt att minska behovet av kvalificerad arbetskraft, så att vi kan hushålla med de personer vi har på ett bättre sätt, säger Skanskas vd Mats Williamson.

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".