Littorin står fast vid a-kasseförändring

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin försvarar de kritiserade förändringarna i a-kassan som regeringen tänker genomföra efter nyår. I en debatt i riksdagen under fredagsförmiddagen sa han att förändringarna bidrar till fler jobb.

– Vi föreslår inte de här förändringarna som vi gör i arbetslöshetsförsäkringen för att vi vill jäklas med folk utan därför att vi är helt övertygade om att det är en viktig pusselbit i vårt totala jobbprogram.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin håller fast vid att den sänkta ersättningen i a-kassan och de höjda avgifterna man betalar till a-kassan efter årsskiftet bidrar till fler jobb.

Högsta ersättningen sänks
Det är ju bland annat den högsta ersättningen i a-kassan som kommer att sänkas från 730 till 680 kronor om dagen efter nyår.

Men de stora pengarna till staten ska tas in genom att de som jobbar ska betala mer i avgift till a-kassan. Det rör sig om en höjning från dagens belopp med runt 300 kronor i månaden.

Pengarna ska finansiera skattesänkningar för dem som jobbar säger regeringen men det tror inte socialdemokraterna, som begärt dagens debatt i riksdagen.

”Betalar skattesänkningar”
Sven-Erik Österberg, som är vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, menar att pengarna i stället ska finansiera sänkningar av fastighetsskatten, förmögenhetsskatten och gå till städhjälp åt de rika.

– Sven Otto Littorins partivän Borg märkte ju inte ens att någon städade mellan åren 1997 och 2003 hemma hos honom. Så upptagen är överklassen av att arbeta så att man inte ens märker det. Och det är oroande i sig, måste jag säga.

– Detta är ju inget annat än en gigantisk överföring av resurser från de svaga i samhället till de välbeställda, sa Sven-Erik Österberg.

”Ser arbetslösa som siffror”
Och vänsterpartiets Josefin Brink sa att arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin bara ser de arbetslösa som siffror i statistik och inte som människor av kött och blod.

– Och när de står hemma och steker sin gröt och deras ungar måste tacka nej till klassresan kommer de nog ha föga tröst av att det inte är meningen att de ska leva så, sa Josefin Brink.

Men arbetsmarknadsministern fick stöd av centerpartiets Annika Qarlsson.

– En nyligen gjord OECD-studie uppskattar att en sänkning av a-kassan med tio procent leder till en procent lägre arbetslöshet. Lika sant är att socialdemokraternas höjning av taket 2002 inte ledde till några fler jobb, sa hon.

Informerade i valrörelsen
Sven Otto Littorin parerade också kritiken att förslagen hastas igenom utan tillräcklig beredning och möjlighet för inblandade organisationer att få yttra sig. Det är bråttom och det är viktigt och inte heller något som borde komma som en överraskning för vare sig väljare eller opposition, menar han.

– Vi gick till val på en politik för arbete. De förändringar i arbetslöshetsförsäkringen som kommer i regeringens proposition nästa torsdag är en viktig del i att återupprätta arbetslinjen och få fler i arbete. Vi sa före valet vad vi skulle göra, nu gör vi det vi har sagt, sa arbetsmarknadsministern.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".