Swedish Meats blir finskt

Bondeägda slakterijätten Swedish Meats köps upp av den finska koncernen HK Ruokatalo. Det ger tillgång till fler marknader och leder också till att bolaget kan sälja utländskt kött i Sverige.

Ledningen för Swedish Meats hoppas att samarbetet ska stärka köttbranschen i de båda länderna, trots att inflytande för svenska bönder minskar.

För köttbonden Thomas Gunnarsson i Skinnarp utanför Gränna kom beskedet inte särskilt överraskande.

– Jag tror vi var tvungna till det här annars hade föreningsslakteri inom Sverige försvunnit på ett antal år, säger han.

Vad tror du om att det blir en finsk ägare?

– Vi har ungefär samma förutsättningar i de båda länderna med mer småskalighet. Jag tror att det är ett bra alternativ, säger Thomas Gunnarsson.

Flera spekulanter har funnits
Swedish Meats har haft stora problem att hänga med i den ökande internationella konkurrensen och har en längre tid letat efter samarbetspartners.

Det har funnits flera intresserade köpare utomlands men på fredagen blev det alltså klart att verksamheten i den bondeägda företaget köps av den finska koncernen HK Ruokatalo för drygt en miljard samtidigt som företaget övertar skulder på 1,7 miljarder.

Döps om till Scan
Den svenska verksamheten kommer bilda ett dotterbolag som tar över namnet från varumärket Scan.

Samtidigt får de svenska bönderna behålla ett visst inflytande genom att man får 12 procent av aktiekapitalet i koncernen som får över 10 000 anställda med verksamhet i 8 länder.

Swedish Meats ordförande Sören Kvantenå ser affären som en räddning för verksamheten i Sverige.

– Det innebär att vi får tillgång till fler marknader, vi får tillgång till ett väl utbyggt företag i Baltikum och i Polen, säger han.

Utländskt kött i Sverige
Nyligen varslades närmare 400 personer inom Swedish Meats i Skåne om uppsägning och de senaste åren har det skett stora neddragningar men några ytterligare neddragningar på kort sikt på grund av affären tror inte Sören Kvantenå på, däremot hoppas han alltså på att svenskt kött ska hitta en marknad i Finland och Baltikum där Ruakatolo är stora idag.

Men det kan också innebära att man kommer sälja kött från andra länder i svenska butiker.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".