Ny högre siffra om dödsfall i Irak

Ytterligare en rapport har kommit om totala antalet dödsoffer i Irak, den här gången från landets hälsovårdsministerium. Enligt den har uppemot 150 000 människor dödats sedan den amerikanska invasionen.

Hur många människor som fått sätta livet till under de senaste 3,5 åren har blivit en mycket kontroversiell fråga. Nu kommer de irakiska myndigheternas svar.

Enligt landets hälsovårdsminister har 100 000 till 150 000 människor dödats sedan de amerikanska trupperna gick in, i militära sammanstötningar, i attentat och uppgörelser mellan olika religiösa grupper.

Under de senaste månaderna har de flesta människorna avrättats av shia- eller sunnimuslimska dödspatruller.

Högre än andra uppgifter
Den här siffran ligger långt över den hittills mest auktoritativa bedömningen från Iraq Body Count som säger att ungefär 50 000 människor dödats.

Den ligger å andra sidan långt under en rapport nyligen i medicintidskriften the Lancet där det sades att mer än 600 000 människor kan ha dödats, den bedömningen inkluderade också människor som dött i sjukdomar i krigets spår.

Kommer sannolikt fler rapporter
Sannolikt är inte sista ordet sagt med dagens uppgifter.

Ministeriet säger att de bara har uppgifter från 2004 och framåt, det är därför oklart om deras bedömning också inkluderar dödsoffer från själva kriget våren 2003 och resten av det året.

Gemensamt för alla rapporter är i varje fall att Irak har blivit en mycket blodig historia.

Sten Sjöström
sten.sjostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista