Investor kan tvingas köpa hela Scania

Striden om den svenska lastbilstillverkaren Scania går vidare och nu har svenska myndigheter hamnat i hetluften kring en eventuell affär.

Svenska Finansinspektionen snabbutreder nu om de svenska storägarna i Wallenbergssfären har köpt på sig så mycket Scaniaaktier de senaste dagarna att de kan tvingas att lägga ett bud på hela bolaget.

Tillsammans äger Wallenbergssfärens maktbolag Investor och familjens stiftelser 30,64 procent av rösterna i Scania. Investor köpte på sig ytterligare röststarka A-aktier så sent som i början av den här veckan.

Enligt nya regler från och med i år måste bolag som kan betraktas som närstående lägga ett bud på hela bolaget, det vill säga erbjuda alla andra aktieägare att köpa deras innehav, om man kommer över 30 procent av ägandet.

Det här fick Finansinspektionens Johan Fritsch att ta initiativ till en granskning för ett par dagar sedan.

– Vi undersöker nu om de uppfyller villkoren att vara närstående.

Vilka villkor är det man ska uppfylla?

– Det vill jag inte kommentera. Vi utreder den frågan nu.

När blir ni klara med detta?

– Så fort det går. Vi tror att vi är klara i mitten av nästa vecka.

Närstående kan man vara om man till exempel har en överenskommelse att samverka. Investor anser inte att man har samverkat med stiftelserna och har därför heller inte begärt någon förhandsgranskning om saken i Aktiemarknadsnämnden.

Enligt Johan Munck som är ordförande i Aktiemarknadsnämnden finns ingen överenskommelse mellan Investor och stiftelserna att gå samman i affärer.

”Det vet jag sedan jag talat med dom om saken” säger han till Ekot.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".