Dyrare studenbostäder med slopat bidrag

Ingen nyproduktion av studentbostäder och höjda hyror på studentlägenheter. Det kan bli effekterna av att regeringen tänker slopa investerings- och räntebidraget efter nyår.

På Svenska bostäder säger man att det här kommer att påverka deras planer på att bygga fler studentbostäder.

– Ja, det gör det absolut. I alla projekt som vi har planerat för studentbostäder i Stockholm har vi räknat med investeringsbidraget. Om det försvinner måste vi ompröva varje projekt. Så det kan innebära att en del projekt inte blir genomförda, säger Bo Wetterud som är nybyggnadschef.

Planer har lagts på is
När Svenska studentbostadsföreningen undersökte hur deras medlemmar tänker hantera slopandet av investeringsbidraget och räntebidraget så fick man svaret av samtliga att alla planer på att bygga studentbostäder nu lagts på is.

Det rör sig om 1 500 till 2 000 nya bostäder för studenter, säger svenska studentbostäders generalsekreterare Ulf Bingsgård.

Han menar att det är mycket svårt att bygga billigt och att bidragen behövs. Han tror att det kan bli en ytterligare försämrad situation för studenterna med färre bostäder och höjda hyror.

Bort från subventionerat byggande
Men bostadsminister Mats Odell anser att studenterna snart kommer att ha råd med lite högre hyror. Han tycker att det är dags att komma bort från ett subventionerat byggande. Han tror att byggandet för studenter snart kommer att ta fart igen.

– Det kommer att ske så fort tankarna på subventioner har hamnat i bakgrunden och man börjar göra kalkyler och titta på vad de nya möjligheterna ger för förutsättningar att bygga, säger Mats Odell.

Men om bidraget tas bort och det blir en tillfällig tid av höjda hyror och färre studentbostäder?

– Studenterna kommer att få bättre förutsättningar att ha en bra ekonomi genom det jobbavdrag som studenterna är de största vinnarna i. Det kommer att göra att studenterna kommer att ha bättre råd att ha en bostad.

Då har de bättre råd att ha en högre hyra?

– Ja, och att konsumera andra saker också. De kommer att få mindre hårda villkor för sin ekonomi än de har idag, säger Mats Odell.

Bodil Lundmark
bodil.lundmark@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".